На 5 юни 2014 година в Българския културен институт в Братислава беше открита изложба, в която със свои картини участва и председателят на представителството на Съюза на българските художници за региона - художникът Володя Казаков.


Изложбата "Родината на кръстопът – Вяра” е плод на съвместен проект между СБХ, Агенцията за българите в чужбина, Българската партия в Румъния и лично на българския депутат в парламента на Румъния - Никола Мирчов. Принос за осъществяване на културното събитие има и художничката Радостина Доганова, която от години живее в Братислава.


Творбите, включени в изложбата, са създадени през миналата 2013 по време на пленер в гр.Липова - Румъния, столицата на последния български цар Фружин. Именно посещението на българските художници предизвика по-късно пътуването на проф.Николай Овчаров до Липова. Археологът бе осведомен от тях за наличието на български средновековни надписи във великолепната църква на града, издигната още през 13 век. Все още е запазен и огромният замък-цитадела, седалище на последния български владетел, сподели Володя Казаков.


В изложбата участват етнически българи от Банат, български художници, които живея и творят в Германия и Словакия.
На откриването присъства посланикът на България в Словакия и българския консул в Братислава.


По време на събитието бе показан филм за творческия процес на участниците в пленера. Сред тях бе и Николай Георгиев, художник от Етрополе, информира още Володя Казаков. По негови думи, Съюзът на българските художници отчита, че представителството на организацията в Ботевград е едно от най-активните в страната - с най-много изяви в страната и чужбина.