Изложба живопис на художника Величко Коларски ще бъде открита на 12 юни от 14.30 часа в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. В нея са включени част от картините, които творецът представи през миналата година в зала 4 на Съюза на българските художници. Поводът за изложбата в София бе 85-годишния юбилей на Величко Коларски. Критикът Чавдар Попов, който я откри, каза, че стилът на Коларски е амалгама от влиянието на импресионизма, най-вече Сезан, и модерното изкуство.


С представянето на нашия съгражданин започва новата инициатива на музея „Творим новата история на Ботевград”.


Величко  Коларски е роден през 1928 г. в Ботевград. Завършил е Художествена академия в София – живопис при проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г. Завежда отдела за Съвременно българско изкуство в Национална художествена галерия (1960-1978 г.). Научен сътрудник в Институт по култура към БАН и КИК (1979-1988 г.). Организатор и комисар на редица представителни изложби на българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща и др.


Величко Коларски се изявява и в областта на изкуствознанието и художествената критика. Между най-важните му научни публикации е книгата “Българска пейзажна живопис”. Като художник – живописец, твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта.


За приноса си към българската култура  Величко Коларски е награден с орден “Св. св. Кирил и Методий” – І, ІІ и ІІІ степен. Творби на художника са притежание на Национална художествена галерия, Столична градска художествена галерия, много галерии в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия, Русия и други държави.