Служителите на „Пътна полиция“ към ОДМВР- София изнасят беседи в училищата от областта и отправят практически препоръки за безопасна ваканция. 


На 1 юни на територията на Софийска област стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Основната й насоченост е към ограничаване на причините за транспортни произшествия с невръстни през лятната ваканция. 


С възпитаниците  на ГПЧЕ „Алеко Константинов“, ПГ КТС и ОУ „Васил Левски“ в Правец се срещна инсп. Петър Иванов, служител на „Пътна полиция“ в РУП-Правец. В рамките на 15-минутни заключителни беседи учениците получиха напътствия как по най-безопасен начин да прекарат така жадуваната от тях лятна ваканция. На най-малките инсп. Иванов припомни правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици, използването на пешеходни пътеки, безопасното управление на велосипеди, скейтбордове, ролери, както и  правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати. При седмокласниците и осмокласниците акцентът на беседите беше поставен върху неправомерното управление на мотопеди и скутери, ползването на обезопасителни колани и защитни каски.


Във възрастовата група 9 – 11 клас гимназистите получиха разяснения за административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни. А реални житейски случки, в които могат да изпаднат не само на пътя, а и в живота, младежите видяха при представянето на филма „Млада Европа“ по проекта „ICARUS“.


Беседи преди старта на лятната ваканция се проведоха и  с учениците от селата в общината. С тях се срещнаха младши полицейските инспектори от РУП-Правец.


Освен беседите по пътна безопасност, които униформените служители от ОДМВР-София провеждат с учениците в цялата област, в дните с ученически празненства за края на учебната година, както и в дните на официалното й закриване ще се проведат специализирани полицейски операции, в районите на учебните заведения ще има засилено полицейско присъствие и завишен контрол на пътното движение.