Роми в Литаково и Новачене не си плащат сметките за питейна вода, това стана ясно в предаването „Още по темата”, в което взеха участие кметът Георги Георгиев и управителят на ВиК „Бебреш” Радослав Наков.
„До момента не са плащали вода. Имаме проблеми там. Наш пропуск е, но ще работим в бъдеще. На последната среща в Новачене този въпрос също беше поставен”, каза Радослав Наков. Той обясни, че не знаел, че къщите за роми, които общината е построила със собствени средства, нямат водомери.
Управителят се ангажира да предприеме мерки за поставяне на уреди в тези домакинства. „Това е част от многото мерки за работа в посока на повишаване на събираемостта”, каза още Радослав Наков. Той не можа да даде конкретен отговор на въпроса: „От колко години ромите не са плащали вода?”.


Кметът Георги Георгиев, по чието предложение бяха построени къщите за роми в Ботевград, Литаково и Новачене, не взе отношение по този въпрос.


В предаването градоначалникът обяви, че ще внесе предложение в ОбС, според което общината ще подпомогне фирма ВиК със заем от 200 000 лева. Тази сума обаче няма да се използва за покриване на стари задължения.


„Ето ние казваме, проблемът го знаем как ще се оправи. И за да не остава празно говоренето, вижте какво, Вие си мислите, че ще му е лесно на кмета да намери тези 200 000 лева? И нашата лампа свети. И че как ще намери после възможност  да ги покрие? Ще отиде, ще вземе заем от банката, ще плащам лихва на банката, но ще дам възможност на общинската фирма ВиК капчица въздух да глътне. Аз ще си правя сметка до кроя на годината как да издържам на лихвите”, каза Георги Георгиев в предаването. Той уточни, че ВиК ще връща заема на общината „на порции”.


„Искам да се ангажирам, като го знаем този проблем, с нещо да се помогне, а не само да си приказваме”, допълни кметът.