Писмото с искане на мораториум върху сечта в българските гори и спиране износа на дървесина е внесено днес до всички парламентарно представен партии, до партиите извън парламента – „България без цензура”, "Реформаторски блок” АБВ, НФСБ. Сред адресатите са също омбудсманът на републиката Константин Пенчев и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Обръщаме се към Вас потресени от случващото се в горите на територията на цялата страна. Възмутени сме от нехайното и престъпно отношение, довело до унищожаването на голяма част от естествените горски масиви. Поголовната сеч не е пощадила Националния парк Витоша, нито националните резервати в Стара планина, оголена е Странджа, изсичат се букови гори в планините на Краище, унищожено е всичко около Камчия, секат се поголовно в Лудогорието, Ботевград, Самоков...” – се казва в писмото, подписано от професор М. Константинов от Университета по архитектура, строителство и градоустройство, Мартин Тинчев от Сдружение „За Ботевград” и ДианаДимитрова от Българското национално радио.
„В момента сухопътните и морски гранични пунктове са отворени – никой не проверява преминаващите камиони и товарещите се кораби. В горите е пълно с тирове и джипове без номера и това не прави впечатление на никого” – казват авторите на писмото.
„Молим за Вашето съдействие за предизвикване на проверка за доказване на огромните нарушения в горските територии.  Ако не се вземат конкретни мерки днес, утре ще е  късно. Всички сме свидетели на трагичните събития във Варна, Добрич и Велико Търново, които са следствие именно на поголовното изсичане на горите и нарушаване на екологичното равновесие.
Затова настояване за незабавно налагане на мораториум върху сечта в българските гори”- настояват подписалите писмото.
Те призовават да се организират проверки в цалата страна. Трябва да се има предвид, че основните нарушения са свързани с добив и износ на много повече дървесина, отколкото е отчетена– твърдят проф. М.Константинов и М. Тинчев и настояват да се провери правилното извеждане на определените сечи по лесоустройствените проекти.