По искане на съветници от опозицията, на вчерашното заседание на Общинския съвет бе внесена информация за дейността на ВиК "Бебреш" през първите пет месеца на тази година. Както се очакваше, тази точка от дневния ред предизвика остри дебати и размяна на реплики и извън темата. Въпросите и констатациите на опозицията предизвикаха гнева на общинското ръководство, както напоследък се случва често на заседанията на ОбС.


По време на разискването съветникът Иван Гавалюгов обърна внимание на някои разминавания в съдържанието на предоставената информация. Той подчерта, че е несериозно да се твърди, че събираемостта за първите пет месеца на годината е 100% при условие, че не е направено разграничаване между събраните суми от стари и текущи задължения. Правейки съпоставка между количеството продадена вода за миналата година – 1 280 000 куб.м, и за първите пет месеца на тази година - 385 478 куб.м на стойност 425 588 лв., съветникът отбеляза, че доставените и инкасирани количства вода са намалели с повече от 20 % на месечна база. В същото време обче в информацията се посочва, че една от предприетите стъпки за стабилизиране на търговското дружество е увеличаване на приходите чрез увеличаване на продажбите от услугата "доставка на вода". Според съветника, намалелите количества на доставена и фактурирана вода през отчетния период показва, че има сериозен проблем при реализацията на мерките за увеличаване на приходите на дружеството от продажбата на тази основна услуга. 


В информацията за ВиК се посочва, че дружеството ще работи за увеличаване на приходите си и по други направления. Като пример се дава цялостната подмяна на водопровода на ул. „Панчо Геровски” в Трудовец, която се финансира от общинската хазна. В тази връзка Гавалюгов отбеляза, че обектът всъщност е заложен в инвестиционната програма на ВиК за тази година, в която ясно е посочено, че дружеството ще реализира тази инвестиция не с привлечени, а със собствени средства. „В действителност същата улица е включена и в общинската програмата за капиталови разходи за 2014-та, само че в нея като дейност е заложено единствено преасфалтиране, а като източник на финансиране  е посочено "субсидия от републиканския бюджет". От изказване на управителя Радослав Наков в предаване по местната телевизия, стана ясно, че извършваната подмяна на водопровода в Трудовец се финансира не със собствени средства, както е заложено в бизнес плана на дружеството, а със средства от общинския бюджет. Съществената част - подмяната на водопровода е изпълнена, но посоченият в информацията пример показва, че бизнес планът на дружеството не е особено достоверен. От друга страна, общината финансира дейности, които не са залегнали в програмата за капиталови разходи”, отбеляза съветникът. Той каза още, че в информацията отново се твърди, че пречиствателната станция за отпадни води работи, което пък според констатациите от извършените проверки от ДКЕВР през 2011-та и 2012-та година, категорично доказва обратното -  не работи. Това е и причината регулаторът да забрани на ВиК Бебреш да събира такса "пречистване на отпадни води" от 01.11.2011-та, но общинското водно дружество започва да изпълнява това разпореждане доста по-късно - едва от май 2014-та.


Гавалюгов не се съгласи и с направената констатация в информацията, че тъй като само ЧЕЗ притежават лиценз за територията на София област, ВиК операторът е сключил договор за доставка на електроенергия - средно напрежение, именно с тази фирма. Съветникът заяви, че от средата на 2013-та година държавният регулатор фиксира продажните цени само на електроенергията-ниско напрежение, а пазарът на електроенергия средно и високо напрежение става на свободен принцип. В тази връзка всеки лицензиран за територията на България търговец на електроенергия-средно/високо напрежение, би могъл свободно да се договори, в случая с общинския ВиК оператор, за доставка на ток до обекти, свързани към мрежата за средно напрежение. В случая ЧЕЗ, като оператор на електроразпределителната мрежа на София област, би предоставял и фактурирал само услугата "достъп до електропреносна мрежа", която е регулирана от ДКЕВР и съответно има фиксирана цена. Свободното договаряне на конкурентния пазар би довело до постигане на по-изгодни условия и съответно до намаляването на разходите за електроенергия от страна на общинското ВиК, заяви още Иван Гавалюгов.


По отношение на събираемостта за първите пет месеца на 2014, Радослав Наков уточни, че тя е около 85-86 на сто. Управителят на ВиК изясни още, че за полагане на водопровода в Трудовец общината е платила 30 000 лева на дружеството. А за ползването на електроенергия средно напрежение обясни, че е обявил обществена поръчка, но само ЧЕЗ са предложили оферта и за това има сключен договор с тях. 


По време на дебата Радослав Наков направи изказване, че съветниците Иван Гавалюгов и Филип Филипов водят негативна кампания срещу ВиК, която се отразява върху тежкото състояние на фирмата.  „Постоянно имате въпроси. На тези въпроси търсете отговори от предишния управител, който не е освободен от отговорност. Към мен - всички въпроси от януари месец насам. Положението няма да се подобри нито следващия месец, нито по-следващия”, отсече Наков.         
 
Филип Филипов отхвърли обвиненията, като заяви, че намеренията на съветниците са истината за лошото финансово състояние на общинска фирма ВиК да излезе наяве. „Искаме да помогнем на това дружество да си стъпи на краката”, добави съветникът. Според него монтирането на водомери там, където липсват, е една сериозна стъпка, предприета от ВиК. В тази връзка Филипов даде пример с ВиК Троян: „Само за един месец дружеството е монтирало 346 водомери с дистанционно управление, което улеснява събираемостта.”. Филип Филипов постави въпроса и за намаленото налягане на водата, което от своя страна влошава услугата „водоподаване” на абонатите. Той отправи препоръка към ръководството на ВиК да вземе мерки и в тази посока. Съветникът също изрази мнение, че не всичко в информацията е коректно поднесено. "Лъжа е, че пречиствателната станция за отпадни води работи", каза той.



Марияна Горгачева попита дали е редно несъбрани вземания, които са все още в законовия срок и подлежат на събиране, да бъдат отписани. Тя се поинтересува още дали ВиК дружеството е изпълнило обекти, за които не му е заплатено, колко водомери са поставени от началото на неговото управление, има ли монтирани водомери на ромските къщи, построени от общината, в Ботевград


От отговора на управителя стана ясно, че вземанията са отписани по препоръка на одитора. „До една година възможностите за събиране са 30 на сто, после падат на 12%, през трета година – на 4-5%. Въпреки че не е настъпил тригодишният срок, фирмата може да ги включи в „отписани”, обясни Наков. Той информира, че монтираните водомери са около 275 на брой.


Управителят на ВиК съобщи, че до момента живеещите в 15 блок в ЖК „Север” въобще не са плащали вода. „Сега започнахме да им събираме на база 5 кубика. Новопостроените ромски къщи също се инкасират на база, но ще им монтираме водомери”, отговори Радослав Наков.


В допълнение кметът заяви, че общината няма задължения към ВиК за изпълнени общински обекти. От страна на Георги Георгиев последва дълга тирада за това, че въпросите на съветниците за закъснели, а думите им са празни приказки. За пореден път той ги обвини, че по време на управлението на предишния управител на ВиК са мълчали „като риби”, като целта им била Гачев да се провали, защото е човек на кмета. 


В крайна сметка информацията бе приета, но мнозинството категорично отхвърли предложението на вносителите, според което управителят на ВиК Бебреш се задължава да внесе финансов отчет на дружеството за първите шест месеца, както и актуализиран бизнес план за второто полугодие на 2014-та.