Никола Близнаков празнува днес 80-годишен юбилей. По този повод той бе поканен в Исторически музей – Ботевград, където секретарят на общината Цеца Иванова му връчи поздравителен адрес от кмета на Ботевград Георги Георгиев. Дългогодишният директор на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” получи поздравителни адреси и цветя от ръководството на музея, от сегашния директор на природо-математическата гимназия – Даниела Колева, и други.


Никола Близнаков е директор на ботевградската гимназия в периода 1971 – 1994 год. По време на неговото управление тя става природо-математическа и печели голям авторитет не само в бившия Софийски окръг, но и в цялата страна. Много от учениците, на които е преподавал по биология, днес са лекари в Ботевград, София и чужбина.


Никола Близнаков е активен деец на движението за опазване на околната среда в Ботевградския край. Той е основател и председател на местния пещерен клуб. Негова е заслугата за обявяване на местността „Мухалница” в защитена, тъй като там се намира природната забележителност  „Жабешко блато”, наречена така заради уникалната ежегодна миграция на планинска жаба, която се размножава в блатистата местност.


През 2002 година Никола Близнаков е удостоен със званието „Заслужил гражданин на Ботевград”.


Сн.: Исторически музей - Ботевград