Смесен градски хор „Стамен Панчев” се завърна от европейски фестивал, който се проведе от 8 до 13 юли на гръцкия остров Корфу. В него взеха участие хорове и танцови състави от България, Гърция, Румъния, Полша, Унгария, Литва, Армения и други държави. Форумът не беше с конкурсен характер. Целта му е да популяризира музикално-хоровото и танцовото изкуство, да създаде условия за общуване и творчески контакти между участниците от различните страни. Всички хорове и танцови състави получиха специални дипломи от организаторите. Това сподели пред наш репортер Таня Цонкова – диригент на градския хор при читалище „Христо Ботев” – Ботевград.


„Много ни зарадва това, че на нас се падна честта да закрием фестивала. Програмата ни, озаглавена „Музиката от вчера и днес”, съдържаше предимно български хорови и народни песни в обработка на известни наши композитори. На финала изпълнихме популярна гръцка песен. Всичките ни изпълнения бяха възнаградени с продължителни аплодисменти от страна на публиката”, сподели още Таня Цонкова. За нея, както и за хористите от градския хор, тържественото шествие на участниците ще остане едни от най-вълнуващите и незабравими моменти от фестивала в Корфу.


„Чест и гордост е да носиш българското знаме на такъв форум. Еуфорията наистина беше голяма за всеки един от нас”, допълни диригентът на ботевградския хор.