Днес се навършват 177 години от рождението на Апостола на свободата. По този повод в Ботевград се състоя тържествено поклонение пред паметника на Васил Левски. Водещите на програмата Василка Василева и Тодор Василев изнесоха рецитал, посветен на Дякона, и проследиха неговия героичен житейски път.


Василка Васева припомни интересен факт от книгата „Апостола на свободата” на писателката Мерсия Магдермот : „Левски е обичал да употребява метафорично думата „хоро”, за да поясни как организацията трябва да съчетава дисциплината с демокрацията. Всеки българин ще разбере какво е искал да каже.
Хорото не представлява толкова вид танц, колкото обреден акт, който изразява общност на участващите в играта. Хорото се люлее и извива, а играчите тропат и подрипват в такт с музиката, като стъпките стават все по-бързи и сложни, щом хороводец издигне и развее ленената кърпа. А тъпанът бие като едно общо сърце. И ритъмът преминава през хванатите ръце като електрически ток. Всеки българин познава удоволствието да играе в едно с другите и разбира ролята на музикантите и хоровода.
-Ето как трябва да се организира движението, им казал Левски, -като едно огромно хоро, където всеки играе в такт с другите и всички стъпки са едновременни.”.


В знак на уважение и признателност цветя пред паметника на Апостола бяха поднесени от ръководството на Община Ботевград и Общински съвет – Ботевград, от училища, неправителствени организации, партийни структури, общински предприятия и фирми, културни институции и граждани. Цветя поставиха и ученици, които се включиха в първото издание на инициативата „Лятна академия” на общината.