Размерът на целевата помощ за отопление остава 65,72 лева месечно или 328,60 лева за целия отоплителен сезон. Подаването на молби в дирекциите „Социално подпомагане”   започна от 1 юли. Крайният срок е 31 октомври 2014 г.


Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.


Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2014 г. до  31 март 2015 г. или общо 328,60 лева. Изплащането ще се извършва на два транша - за месеците ноември и декември 2014 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари 2015 г. - за месеците януари, февруари и март.


Право на целева помощ за отопление имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки. Молби се подават след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 30 септември 2014 г. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.