Директорите на седем основни учебни заведения в Община Ботевград са внесли в общинската администрация мотивирания искания за разкриване на 30 маломерни паралелки за учебната 2014/2015 год. В ОУ „Васил Левски”  - Ботевград ще бъдат сформирани пет паралелки под норматива /за първи, пети, шести седми и осми клас/, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - Ботевград – две /за пети и седми клас/, в ОУ „Отец Паисий” – една /осми клас/, в ОУ „Васил Левски” – с. Новачене – 8 паралелки /от първи до осми клас/, в ОУ „Любен Каравелов” – с. Трудовец  - две /за втори и пети клас/, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Скравена – 8 паралелки /от първи до осми клас/ и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Липница – 4 паралелки / за втори, четвърти, пети и шести клас/.  
Разликата между норматива и действителния брой ученици е общо 151 ученици.


За обезпечаване на маломерните паралелки не се посочва сума. Според директорите, „в конкретния случай не се налага допълнително финансиране, тъй като формулата за разпределение на средствата по единния разходен стандарт е съобразена така, че да няма недостиг на средства в нито едно от десетте общински училища на територията на Община Ботевград”.


Функционирането на паралелки с численост на учениците под минималния брой /16 ученици за паралелки от 1 до 4 клас и 18 ученици за паралелки от 5 до 12 клас/ е обусловено от редица социални, географски и демографски фактор. Това пише в докладната, в която се иска съгласието на ОбС  за функциониране на маломерни паралелки в съответните учебни заведения.