Общинската администрация е изготвила нова наредба за управление на отпадъците на територията на Община Ботевград. Тя ще бъде внесена за обсъждане и гласуване на редовното заседание на местния парламент в четвъртък.
Действащата към момента наредба, приета с Решение №189/23.07.2009 год. ОбС, ще бъде отменена, тъй като не отговоря на новия Закон за управление на отпадъците, обнародван в Държавен вестник, бр.53 от 13 юли 2012 год.


С приемането на новата наредба се цели: да се предотврати или намали вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда; да се подобри реда и условията за изхвърлянето, събирането, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни, производствени и масово разпространените отпадъци на територията на общината; да се поддържа чистота на територията на общината.


Наредбата съдържа 11 раздела. Тя урежда правата и задълженията по отношение на дейностите за управление на отпадъците, на физическите лица, които живеят или временно пребивават в общината, и на юридическите, които осъществяват дейност на нейната територия. Подзаконовият нормативен акт засяга реда и условията за третиране както на битовите отпадъци, така и на строителните, излишните земни маси, производствените, опасните и масово разпространените отпадъци /батерии и акумулатори, отпадъци от електричество и електронно оборудване, отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, отпадъци от моторни превозни средства, отпадъци от опаковки, излезли от употреба пневматични гуми/ и на излезли от употреба моторни превозни средства


Организацията и дейността по управление на строителните отпадъци са регламентирани в Раздел V на наредбата. В чл.13. (1) е записано, че „генерирането и транспортирането на отпадъците и излишните земни маси при извършване на ново строителство и при разрушаване, реконструкция или текущ ремонт на сгради и съоръжения се извършват от притежателите на отпадъците, от изпълнителя на строителството или разрушаването, или друго лице, притежаващо съответното разрешително въз основа на писмен договор”. По натам в същия раздел е записано, че се забранява нерегламентираното изхвърляне, изгаряне, както и всяка друга форма на нерегламентирано третиране на строителни отпадъци, в т.ч. изхвърлянето им в контейнери за събиране на битово отпадъци или отпадъци от опаковки.
Изхвърлянето на строителни отпадъци и земни маси трябва да става само на площадките, определени от кмета на общината за тази цел. Освен това не се допуска транспортиране на строителни отпадъци и земни маси в камиони без покривала.
Земните маси могат да се използват за обезвреждане на регионалното депо за неопасни отпадъци и за рекултивация на други терени.


Според новата наредба всички търговски обекти на територията на общината, където се предлагат батерии и акумулатори са и места за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори. Лицата, които стопанисват обектите, са задължени да предвидят места за поставяне на специализирани съдове за събирането на този вид отпадъци.
Лицата, които извършват продажби на крайния потребители, са длъжни да приемат обратно излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване и да поставят в търговската си обекти табели за възможностите места за предаването им. Дейностите по събиране, съхраняване, преработване, обезвреждане  на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти имат право да извършват само лица, притежаващи разрешение по чл.67 от Закона за управление на отпадъци. Лицата, при чиято дейност се образуват отпадъчни нефтопродукти, ги предават за оползотворяване и обезвреждане на лицата, които имат съответното разрешително. Могат да ги оползотворяват и/или обезвреждат в собствени съоръжения в съответствие с разпоредбите на ЗУО и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.


Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица са длъжни да предават излезлите от употреба пневматични гуми само на определените пунктове. Дейностите по събиране, съхраняване, преработване и/или обезвреждане на този вид отпадък имат право да извършват само лица, притежаващи съответното разрешително по чл.67 от ЗУО, се посочва в наредбата. В нея подробно е описано и по какъв начин ще се организира дейността по отстраняване на излезлите от употреба моторни превозни
средства. Собственик на МПС с прекратена регистрация е длъжен да го предаде на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване в случай, че се установи, че то се намира върху имот, който е собственост на държавата или общината. В противен случай ще бъде приложена процедура, която също е описана в новата наредба.


Подзаконовият нормативен акт забранява паленето и изгаряне на отпадъци в съдовете за смет, както и изхвърлянето на негасена жар в тях, изхвърлянето на отпадъци от балкони и прозорци на жилищни сгради, разместването на съдовете за отпадъци без съответното разрешение от общинската администрация, паркирането на превозни средства по начин, който би попречил на събирането и извозването на отпадъците, поставянето на афиши, съобщения, реклами и други върху съдове за отпадъци, както и изписването на знаци, символи и текстове по тях, изхвърлянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти в повърхностни и подземни води, и в канализационната система, изхвърлянето на животинска тор, листна маса и клони в съдовете за битови отпадъци, както и складирането им на тротоари, улични платна и други.


Контролната дейност по наредбата ще се осъществява от кметовете и кметските наместници на населените места, упълномощени служители на общинската администрация и служители на РУП – Ботевград. Те ще съставят предписания със задължителен срок за отстраняване на нарушенията и/или актове н нарушителите.


За нарушаване на наредбата физическите лица ще се наказват с глоби от 100 до 1000 лева. Санкциите за еднолични търговци и юридически лица са от 500 до 5000 лева. При повторно нарушение ще се налага глоба в двоен размер.