Излезе от печат литературният сборник „Друм за орисани” на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград с председател Стефка Граматикова. Творческият проект е осъществен с финансовата подкрепа на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/ и със съдействието на о.з.полк. Николай Живков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград.
Заглавието е регистрирано в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.    


„Друм за орисани” е посветен на 50 години от организираната литературна дейност в Ботевград, които се навършиха през миналата година.


Сборникът представя творчеството на десет автори – членове на Дружеството. В него са публикувани техни стихотворения, разкази, епиграми. Всеки от авторите е представен със закачлив шарж, който разкрива неговите житейски и физически особености.
„Друм за орисани” съдържа няколко рубрики, като в една от тях са включени произведения на млади местни таланти.
Рецензент на сборника е акад. д-р Маргарита Каменова – член на БАНИ.


Българската академия на науките и изкуствата дава висока оценка на творчеството на авторите. Доказателство за това е отправената покана към Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” да стане колективен член на неправителствената организация.


БАНИ ще финансира и официалното представяне на сборника, което ще се състои през септември т.г. Точната дата ще бъде обявена допълнително от организаторите.


„Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград е учредено през м. юни 2012г.  като Сдружение с нестопанска цел за обществена полза.
Повечето негови членове са били основни участници в различните формирования /кабинет, дружество, клуб, сдружение/ на организираната литературна дейност в Ботевград още от нейното начало през 1963г. и имат значителен принос за развитието на литературния живот в община Ботевград през последните 50 години.
Днес Дружеството, съобразявайки се със съвременните тенденции, се стреми да участва активно в изграждането на културния и духовен облик на ботевградска община и да привлича към тази кауза най-младите й граждани, защото
 Словото е един от най-ценните дарове, с които Бог е орисал хората…”, пише на корицата на сборника.