Няма никаква юридическа пречка „Арена Ботевград” да си изпълнява функциите, включително и да се използва за международни срещи и всякакви други прояви, ако собствеността й остане публична. В чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост е записано , че „...части от имоти публична общинска собственост , които са предоставени за управление по реда на член 12 от ЗОС, могат да се отдават под наем при условие, че не се възпрепятства дейността, за която съответният имот е предоставен за управление”. А член 12 гласи, че такива имоти могат да де се предоставят безвъзмездно за управление  на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка. Такова е и общинското предприятие „Балкан”, което стопанисва и управлява спортната база в общината, чиято собственост е публична общинска
Няма абсолютно никакви законови пречки „Арена Ботевград” да бъде предоставена на дружеството и то да я стопанисва и да я предоставя за ползване по  вече утвърдената от Общинския съвет тарифа.
Какво се цели с предложението на кмета собствеността от публична да стане частна общинска?
Известно е от закона за общинската собственост, че имоти публична собственост не могат да се продават. Общинският съвет не може да се разпорежда с такава собственст. Не така обаче стои въпросът с частната общинска собственост.
Още повече, че от страна на кмета Георги Георгиев вече бяха декларирани едни намерения залата да бъде внесена като апортна вноска в дружество с общинско участие. Точно тук се получава интересното. За да се промени собствеността от публична в частна са нужни гласовете на 20 съветници в ботевградския общински съвет. Веднъж променена обаче собствеността, необходими са само 15 гласа, за  по-нататъшното разпореждане със залата. В настоящия общински съвет всички знаят какво е разпределението на силите.
Ако ние допуснем  „Арена Ботевград” да стане частна общинска собственост, смятам, че колегите абсолютно безкритично биха гласували след това  да бъде включена в някакво дружество. А какви биха били последиците от това? В момента, в който се учреди дружеството, внесената апортна вноска престава да бъде собственост на общината. Собствеността преминава върху учреденото дружество. И на практика независимо какво е дяловото участие на общината в това дружеството, получава се така, че Общинският съвет губи контрол върху разпореждането със залата.
Ще задам и един друг въпрос. Какво би станало, ако това дружество фалира?
Това са моите мотиви да се противопоставя собствеността на „Арена Ботевград” да бъде  променена от публична в частна общинска.  Рискът да бъде изгубена собствеността върху този най-голям актив на община Ботевград е голям.
Изказването на Христо Якимов е от пресконференцията на група общински съветници, която се състоя днес.


Очаквайте подробности