Съветниците приеха единодушно новата наредба за управление на отпадъците на територията на Община Ботевград. В хода на обсъждането д-р Марияна Горгачева попита дали общината е предвидила въвеждане на услуга „предоставяне на контейнер за строителни отпадъци” срещу заплащане от граждани, или такава услуга би трябвало да се предоставя от сметосъбиращата фирма. В отговор кметът Георгиев заяви: „Общината не предлага такава услуга и няма намерение да предлага, физическото или юридическото лице трябва да си организира така ремонта, че отпадъците, които ще генерира, да си ги откара на мястото, което е отредено. Друг е въпросът, че общината е предвидила сериозни глоби за нарушения по наредбата.”.
Филип Филипов направи предложение за допълнение в наредбата, според което в задълженията на физическите и юридическите лица да влезе и почистването на леда, който се образува през зимата върху прилежащите терени към сградите, дворните места и други имоти, които са тяхна собственост. 


Контролната дейност по Наредбата за управление на отпадъци на територията на Община Ботевград  ще се осъществява от кметовете и кметските наместници на населените места, упълномощени служители на общинската администрация и служители на РУП – Ботевград. Те ще съставят предписания със задължителен срок за отстраняване на нарушенията и/или актове н нарушителите.


За нарушаване на наредбата физическите лица ще се наказват с глоби от 100 до 1000 лева. Санкциите за еднолични търговци и юридически лица са от 500 до 5000 лева. При повторно нарушение ще се налага глоба в двоен размер.