В дневния ред на днешното редовно заседание на ОбС бе включен за гласуване доклад за състоянието на детските площадки в Община Ботевград. Докладът е изготвен от Комисия в състав: председател – арх. Даниела Арбова, главен архитект на Община Ботевград, и членове Цеца Иванова - секретар на Община Ботевград, инж.Цанко Цанов -зам.-кмет, Васил Велев – гл.експерт КС, ИК, РД и БКС, Николай Петков - гл.експерт КиР, Маргарита Николова - директор на ЦДГ „Звънче”, Петко Колев – директор на ОП „Балкан”, Йордан Йорданов – общински съветник, Цеца Христова – общински съветник и Цветан Цолов – общински съветник.
Комисията е определена в изпълнение на решение на ОбС  и със заповед на кмета Георги Георгиев. За работата й се чуха различни мнения по време на обсъждането на доклада.


„Притесняват ме няколко неща при извършването на проверките и при направените констатации. Никъде не видях да са записани несъответствията с Наредба 1 от 12 януари 2009 год., което е една от целта на проверките. Мисля, че състоянието не е отразено коректно. Защото видно от снимковия материал на повечето детски площадки, който беше приложен, състоянието на 90 на сто от тях е между лошо и много лошо. Направи ми впечатление, че лицата, направили проверки на площадките в село Трудовец, въпреки че не беше приложен снимков материал, са дали коректна оценка за много лошо състояние и на покритие, и на съоръжение. За останалите площадки е записано, че са в добро състояние, а снимковият материал показва нещо съвсем различно. Най-малкото е, че тревните площи са в изключително лошо състояние, въобще не са поддържани терените, на които са разположени детски площадки. Но това, мисля, не е изненада за никого, защото ние ежедневно можем да констатираме това нещо, каза Иван Гавалюгов. –Когато поискахме да се определи комисия, която да се извърши такава проверка, целта ни бе да се направи една реална оценка и да предприемем конкретни действия, така че да приведем поетапно детските площадки в един нормален, безопасен и функционален вид, отговарящ на наредбата. Нямахме идея да обвиняваме някого защо те са в лошо състояние. Можем да се обвиняваме само за това, че ние бездействаме и не правим нищо по въпроса”, добави съветникът.


Иван Гавалюгов обърна внимание и на следната констатация от доклада: „При проверката се установи още, че детските площадки с поставените съоръжения са изградени преди 15.03.2013 год., преди влизане в сила на ал.3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба №1 за детските площадки.”. Според него това заключение на комисията също е некоректно, тъй като тогава е направено изменение на алинеята, с което се удължава срокът за привеждане на детските площадки преди наредбата да влезе в сила. „В оригиналния вариант, когато наредбата е приета през 2009 година и влязла в сила три месеца по-късно, този срок е бил определен на 31 декември 2013 год., а след това законодателят го е удължил с още 3 години – до края на 2016 год.”, уточни Гавалюгов  Той каза още, че никъде не е видял дати за изграждане на детските площадки. В тази връзка съветникът попита как е констатирано кога са построени площадките. „Има площадки, които са влезли в експлоатация след 2009 год. Аз знам за две, а може и да са повече. Така че беше коректно в този доклад да се посочат датите. Защото ясно е, че площадките, влезли в експлоатация след 2009 год., трябва да съответстват с нормативните изисквания на Наредба 1. За останалите, които са изградени преди влизането в сила на тази наредба, законодателят предвижда гратисен период до 2016 год.”, отбеляза Гавалюгов. Той каза още, че не съгласен с това, че се предлага в бюджета на общината за следващата година да бъдат предвидени средства в размер на 100 000 лева за привеждане на площадките с изискванията на наредбата. „Мисля, че е редно да гласуваме средства, след като назначената комисията прецизира резултатите от тази проверка и предложи мерки за привеждане в съответствие. Тогава би трябвало да предложим някаква сума, която бихме могли да си позволим в рамките в бюджет 2015”, аргументира се съветникът.


Според Йордан Йорданов, единствено площадките в ЖК „Север” са в лошо състояние. Той изрази мнение, че „комисията е свършила перфектно своята работа, с много голяма отговорност. „Тази комисия сега трябва да прецени какви средства ще са необходими за ремонт на площадките.”, каза той.


Гавалюгов репликира, че от приложения снимков материал е видно, че и площадките в стария „Изток” са в лошо състояние, както и на други места в града и селата.


Според кмета Георги Георгиев нито една община няма да може да спази срока за привеждане на всички площадки на своята територия с нормативните изисквания. Ще приведе, но не повече от две-три. Но за съжаление това е нашето законодателство, което се реализира в нашия Парламент. Такива закони ти измислят, каквито ти никога не можеш да ги скочиш”, каза Георгиев. Той подчерта, че по-важно за него е това, че в доклада няма нито една констатация за закрита детска площадка заради построяването на магазин или друг обект на нейно място. „Общината има желание да приведе детските площадки в съответствие с действащото законодателство и отговорно работи по този въпрос”, допълни кметът.


Филип Филипов каза, че колкото по-рано започне привеждането в съответствие, толкова по-добре. Той също изрази мнение, че ще са необходими много повече от 100 000 лева за ремонт на детските площадки. „Съгласен съм, че общината няма да има достатъчно средства, но нека направим три площадки и те да бъдат еталон за следващите”, добави той.