Във връзка с разпореждане на главния секретар на МВР и зачестилите случаи на пътнотранспортни произшествия на територията на страната ОДМВР- София засилва контролната дейност по безопасността на движението, като в нея се включват и служители от „Охранителна полиция“, имащи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, както и целият свободен експертен и изпълнителски състав от 12- те районни управления в обслужваната територия.

Комплексът от превантивни мерки включва определяне на места за контрол по автомагистралите и главните пътища, съобразно анализа на пътнотранспортната обстановка и аварийност, както и активно присъствие и завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода 16.00- 21.00 часа ежедневно.

Създадена е организация за значително увеличаване на контролната дейност на нарядите спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата, така че по вид нарушения тя да съответства на показателя, генериращ аварийност в региона. При осъществяването на контрола ще се извършва пълна и обстойна проверка, както на водача, така и на техническото състояние на МПС посредством възможностите на зачислените работни станции за отдалечен достъп/ таблети/.
Приоритетно полицейските сили ще бъдат насочени за осигуряване на нормалното придвижване на гражданите по основната пътна мрежа.
На проблемните кръстовища, пътни възли и отсечки движението ще бъде регулирано и подпомагано, като при необходимост ще бъдат привличани и допълнителни полицейски наряди, особено в дните и часовете с усилен трафик. На двупосочните участъци от пътната мрежа ще се осъществява контрол на бавно движещите се товарни средства, автобуси и селскостопанска техника, създаващи колони и затруднения за движението.
Ползването на обезопасителни системи, управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управлението на МПС от неправоспособни водачи ще бъдат предмет на активна контролна дейност наред с техническата изправност на МПС, валидно сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, преминат годишен технически преглед, неплатени глоби и др. Към всички нарушители на ЗДвП ще се прилага принципа на „нулевата толерантност“, целящ преодоляване на явната незаинтересованост и липса на отговорност от страна на част от водачите. По време на движение полицейските екипи ще бъдат с включени сигнални светлини с оглед видимост и оказване на превантивен ефект сред участниците в движението.


Завишен ще бъде контролът и по отношение преминаването на червен светофар, неправилното изпреварване, престрояване, спиране, паркиране и престой, неспазването на предимство и др. като за целта ще бъдат използвани и зачислените на областната дирекция мотоциклети.

Безкомпромисно ще бъде санкционирано и неправилното поведение на пешеходците по пътното платно, пресичането им на неопределените за това места или неспазването на светлинните сигнали на светофарните уредби.

При установяване на пътни превозни средства /ППС/, неправилно спрели за престой или паркиране в лентите за принудително спиране по магистралите, водачите ще бъдат санкционирани и ППС ще бъдат незабавно премествани. При установяване на ППС, принудително спрели в лентите за принудително спиране по автомагистралите полицейските служители ще извършат проверка за правилното им сигнализиране и ползването на светлоотразителни жилетки от водачите като същевременно  ще оказват съдействие за изтеглянето на авариралото ППС по възможно най- бърз начин.

Изготвени са планове за ежедневно провеждане на специализирани полицейски операции по метода „широкообхватен контрол“, а ежеседмично в дните петък и събота за времето от 22.00- 01.00 часа са планирани специализирани полицейски операции за извършване на контрол на всички преминаващи МПС с акцент местата в близост до питейни и увеселителни заведения в района.

Резултати от специализирана полицейска операция, проведена в периода 1-2 август
Във връзка с предварително утвърден план на 1 и 2 август на територията, обслужвана от ОДМВР- София беше проведена специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол“.
В рамките на операцията полицейските служители са извършили проверка на  200 МПС и 257 лица. Съставени са общо 46 акта за установени административни нарушения, от които 10 за неправоспособност, 10 за употреба на алкохол, 5 за непоставяне на каски и колани и 3 за техническа неизправност на моторното превозно средство. Броят на съставените фишове е 45. Петима души са задържани по Закона за МВР; образувани са 4 бързи и 3 досъдебни производства. През двата дни са възникнали 4 ПТП, от които 1 тежко с 1 пострадал.