В днешния си брой вестник „Труд” излиза със статия „ Скравена е сърдита на Близнашки”. Ето какво пише в нея авторът й Диян Николов.
„В края на село Скравена се намира сива къща с решетки и ламарини на прозорците. Дворът е обрасъл, а постройката, в която би трябвало да живеят животни, изглежда напълно запазена. На вратата има табела "продава се". Това е къщата, в която са живели, малтретирани и убивани жените, обявени за "врагове на народната власт".
В ботевградското село Скравена се е намирал един от многото превъзпитателни лагери, в които тоталитарният режим е вкарвал всеки, опълчвал срещу властта. Жените от ТВО (трудово-възпитателно общежитие) в Скравена са работили на близката кариера. Разбивали са камъни от сутрин до здрач, а вечер са имали задължение да вървят пеша до сивата къща с по един голям камък.
Тези дни се заговори отново за село Скравена, комунизма, лагерите на смъртта, ренегатството, репресията и партийната измяна. Това стана, след като президентът Росен Плевнелиев номинира и назначи за служебен премиер проф. Георги Близнашки. Професорът е роден в Скравена на 4 октомври 1956 година.
Баща му беше от Скравена, а майка му е от близкото село Врачеш. Той малко е живял тук, но идва постоянно.
Следеше как върви партийният живот
разказват съселяните на професора.
В селото всички познават служебния премиер, но не изразяват радостта си от това, че е станал министър-председател, тъй като е назначен от президента Росен Плевнелиев.
"Не желая да коментирам и да се конфронтирам с Близнашки. Нека да видим какъв път ще извърви и какво ще направи. Видно е, че той претърпява някакви промени. Явно това, че ръководството на БСП го отблъсна, му повлия", споделя проф. Стоян Михайлов. Неговата къща се намира на стотина метра от бащината стряха на проф. Близнашки.
Проф. Стоян Михайлов е социолог и политик - член е бил на Българската комунистическа партия (БКП). Той е съосновател и сред ръководителите на Института по социология на Българската академия на науките. От 1976 до 1988 г. е член на ЦК на БКП. Депутат е в 7-ото Велико народно събрание. След свалянето на Тодор Живков за кратко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 г.
"Аз лично не си спомням Близнашки да е бил някакъв сътрудник или съветник на Тодор Живков. Висш
функционер на БКП беше неговият чичо
който преподаваше в учителския институт във Враца", споделя Михайлов. В момента професорът е с разклатено здраве, но следи до секунда политическия живот в България. Не прикрива възмущението си от това, че министрите от кабинета "Орешарски" са водили толкова открита проамериканска политика. Според него не е нормално бившият военен министър Ангел Найденов да отиде на учение в Бургас, в което участват освен български и американски кораби.
Това за лагерите на смъртта са митове и легенди
Не е имало такива. Имало е някакви две-три хулиганки едно време, ма нищо не са им правили, споделя секретарят на читалището Цветанка Гърбиджанова. От стената до бюрото вежливо се усмихва от малък портрет бившият комунистически лидер Тодор Живков. Гърбиджанова отказва да коментира назначаването на проф. Близнашки за премиер. Лицето обаче издава огромно недоволство.
"Един човек никога не може да е лош, ако е бил член на БСП. Това го казвам и на истина, и на шега. Близнашки обаче си е един от нас. Идва си редовно тук по Скравена. Той е един честен и коректен човек и най-вече не е себичен." Това споделя Христо Миков, който се хвали, че е член на БСП от 100 години. После се поправя, че е бил 50 години на БКП и 50 на социалистите.
Преди обед Миков е паркирал старото си колело "Украйна" до още десетина велосипеда, подпрени на дувара на стара рушаща се къща. Това е старото читалище на Скравена, в една от стаите на което мъжете са си направили място за игра на карти. Пушат си на воля, а кюмбето е готово всеки момент да бъде запалено и да запече някое и друго кило месо и наденица.
"Хич не може и да му се сърдим на Близнашки, тъй като го е назначил Плевнелиев. А той си е от нашите. Каквото иска да си говори, но ние си знаем, че е с партиен билет у джоба, ама червен. Наши са си повечето от това правителство. Има само едно никакво с едни очилца, което може да е и от друга планета", споделят мъжете между две раздавания на картите.
Скравена си има и своя тарикат мениджър. Веселин от години се опитва да пробие и да стане милионер, но се оказва все прецакан. "Какво ли не правих. Сега последно гледах плодове за сокове, но почнаха да ме рекетират отгоре да им давам 50% от субсидиите и аз приключих с тоя бизнес. Моето лично мнение е, че
единствено Ленин може да ни оправи
Ако трябва да останем 100 000-200 000 души в България, ама да сме мал (читави). По друг начин няма да се оправим", допълва Веселин. Мъжът си намества синджира на врата и тръгва да търси нов начин да забогатее.
Скравена се опитва да забрави лагерите на смъртта и се променя. Донякъде.”

Днешната статия в „Труд” предизвика и много коментари във фейсбук и  електронното издание на вестника.
•    Цанка Йорданова:
•    ”А ма пълни глупости пишете, бе хора. Стоян Михайлов освен ,че е професор е и член кореспондент на БАН, което вие явно не сте проучили и поне да изпишете правилно. Глупостите, дето пишете за т.нар. лагер, също са твърде много. Разказали са Ви за какво става въпрос, но Вие не сте го написали. Защо не снимахте в центъра на селото Паметника костница на Ботевите четници и защо не разказахте за подвига на хората от селото , когато са откупили главите на Ботевите четници? Ама Вас такива неща не Ви интересуват. И още толкова глупости в тази статия - ами това не е сградата на старото читалище , а друга сграда и ... Ама то да тичаме да търсим сензации не е като да проучим нещо и да напишем стойностна статия, каквато Вие определено не можете да напишете. То май е трябвало да пишете за министър-председателя , а пък се оказва, че сте писали глупости. За Близнашки май почти нищо не сте написали и то не защото " Скравена е сърдита на Близнашки" /това е вече най-голямата глупост, която сте могли да съчините/, а защото не сте си направили труда да потърсите хората, които настина могат да ви кажат нещо интересно. 
 Kiril Manolov•
Тези тъпи скравенчани,45 години зомбирани от комунизма,да не се правят на непомнещи и незнаещи! Сестрата на баба й на моята жена/лека й пръст/,е била надзирателка в лагера в скравена. Аз съм от 50 години селски зет и лично съм слушал потресаващи разкази за зверствата и мъченията над затворничките! Има една приказка,че лъжица катран разваля каца с мед. При комунизма е обратно - лъжица мед в каца с катран,не го прави сладък!
Цветнака Гърбиджанова:
Уважаеми господа журналисти, може би сте психолози за да четете по лицата на хората , ама и това не ви се отдава.Не сте ме питали изобщо за моето мнение относно назначаването на г-н Георги Близнашки за премиер, а дали го познаваме и има ли роднини в селото? При което ви показах как да отидете при неговите братовчеди за по точна ивформация,защото не искам да ви давам неточни данни и сведения за проф.Близнашки. Питам ви защо не отидохте при тях и в село Врачеш където е живяло неговото семейство, което е родното село на майка му, а търсите както казват старите хора "От Вола - Теле". Стига с техи плоски и евтини сензации. Отразявайте реалната действителност. За ваше сведение на стената до моето бюро виси карта на България и от нея Ви гледа поета революционер Христо Ботев, който със своите 208 четници тръгва да се сражава за свободата на нашата Родина и не знам неговото лице какво недоволство е излъчвало , когато Вие господа сте го взели за друг. И защо Скравена да е сърдита на проф.Близнашки - по точно Скравена е сърдита на Вас господа журналисти, защото не отразявате фактите такива каквито са а търсите ефтини сензации и отразявате неверни нещо във вашата статия, от което проличава още веднъж вашия непрофесионализъм.
•     

•     

•