Община Етрополе успешно реализира проект „Устойчиво развитие на община Етрополе чрез ефективно взаимодействие на заинтересованите страни при формиране, изпълнение, контрол и мониторинг на общински политики”, договор № 13-13-152/01.11.2013 г. Оперативна програма “Административен капацитет”. Повече за целите, дейностите и постигнатите резултати разказа Теодора Илиева, ръководител на проекта.


1. Какви са основните цели и приоритети на проекта?
Основната цел на проекта е създаване на условия за подобряване на процеса по разработване и прилагане на качествени, съгласувани и ефективни политики в община Етрополе в координация и партньорство с всички заинтересовани страни. По този начин ще бъде повишено качеството на стратегическия планов процес и ще се повиши капацитетът на общинска администрация.


2. Какви резултати бяха постигнати с успешното реализиране на проекта?
Като основни продукти, резултат от проекта, бяха изготвени и приети Общински план за развитие на Община Етрополе за периода 2014-2020 и методики за управление,  контрол и оценка на плановия процес и за мониторинг върху изпълнението на политики в общината. Освен това бяха придобити практически умения за работа със създадените в рамките на проекта системи за управление и контрол на плановия процес. Повишена бе гражданската активност в процеса на формиране и изпълнение на политики.


3. Какви конкретни дейности се изпълниха по проекта?
Изпълнени са предпланови дейности и Разработване на Общински план за развитие на Община Етрополе за периода 2014-2020 г., проведени са обучения, обществени обсъждания, дискусии със заинтересованите страни, работа с фокус групи, проучвания чрез въпросници, кръгли маси, семинари. Изготвени са две методики, касаещи плановия процес. 


4. С какви трудности се сблъска Вашият екип по време на изпълнението на конкретните дейности по проекта?
Сериозен проблем за нас беше ниската активност на гражданите по отношение на плановите документи.  Получихме неголям брой мнения по отношение на приоритетите за развитие на Общината. В организационно отношение нямахме проблеми и работата протичаше плавно.


5. В каква степен експертите на програма „Административен капацитет" оказаха съдействие при реализирането на проекта?
Управляващият орган на програмата ни съдействаше ефективно и компетентно. Отговаряха адекватно и своевременно на зададените от нас въпроси и реагираха бързо на исканията ни за промени в договора.


6. Имаше ли интерес от страна на гражданите на Общината към публичните срещи и обсъждания?
Както вече казах, интерес имаше, хората идваха на срещите, но не бяха достатъчно активни в своите предложения. Въпреки всичко голям брой хора бяха запознати с  плановите процеси и имаха възможност да споделят впечатленията и препоръките си, което определя проекта като успешен.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Финансира се от Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България.


Това интервю е създадено в рамките на Проект „Устойчиво развитие на община Етрополе чрез ефективно взаимодействие на заинтересованите страни при формиране, изпълнение, контрол и мониторинг на общински политики” по договор № 13-13-152/01.11.2013г., който се осъществява с финансовата подкрепа  на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието му носи Община Етрополе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПАК.