Преди малко приключи общинската конференция на БСП, на която бяха  номинирани представители за включване в листата на червените за Софийска област. Общо петима  кандидати са излъчени от събранията на първичните партийни организации: Веселка Златева, Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и Янаки Стоилов. При гласуването от делегатите на конференцията най-много гласове събраха Веселка Златева, Корнелия Нинова и Кирил Добрев.


Общинската конференция на БСП – Ботевград се проведе в малкия салон на читалище "Христо Ботев" в присъствието на 84 делегати от общо 114. Тя започна с политически доклад на д-р Веселка Златева – председател на ОбС на БСП. В него тя анализира политическата обстановка в страната, работата на кабинета „Орешарски”, резултатите от евроизборите, управлението на служебното правителство към настоящия момент. Също така акцентира върху  подготовката на партията за предстоящите предсрочни избори за 43-то Народно събрание.


„Основните проблеми на БСП не могат да бъдат други освен тези, които посочват българските граждани – безработица, бедност, достъп до здравеопазване, престъпност и корупция. Това са ежедневните проблеми в българското общество. През едногодишното управление с мандата на БСП бяха направени немалко неща за България и нашие избиратели. Правителството, особено в началото на своя мандат, предприе необходимите социални и стабилизационни мерки Но се питаме, къде сбъркахме? Хората очакваха повече. Те искаха ясна социална перспектива. За съжаление, в обществото остана впечатлението, че зад официалната политика властва задкулисие и корпоративни договорки”, каза д-р Златева. Тя посочи, че единственият отговорът на БСП е промяна и модернизация в партията, както и промяна на коалиционната политика, и провеждане на реална  политика, която изисква откровеност и отговорно поведение. Според нея само така може да се преодолее впечатлението за разминаване между намерения и действия.


За управлението на служебното правителство, д-р Златева заяви: „Служебният кабинет показа, че има една единствена цел – да върне дясното управление. На ключови позиции се връщат хора близки и работили с ГЕРБ и отстранени от предишния кабинет. Служебният министър Красимира Медарова, отговаряща за организацията и провеждането на изборите, се отказа и нейните функции ще се изпълняват от министър-председателя.”.


В края на изказването си д-р Веселка Златева призова членовете на местната структура на БСП да бъдат един отбор в следващите дни и месеци, „единна общност с обща воля, която истински е загрижена за съдбата на България”.


По време на конференцията се изказаха 18 делегати. Всички се обединиха около мнението, че докладът на председателя на ОбС на БСП е обективен и прецизен. Разногласия имаше относно броя на номинираните кандидат-депутати за листата на София област за предстоящите избори. Половината от изказалите се делегати бяха на мнение, че конференцията трябва да предложи само един кандидат-депутат – д-р Веселка Златева. Другата половина защитиха тезата, че трябва да се излезе с няколко кандидатури. В крайна сметка конференцията прие те да бъдат три.
На гласуване бяха подложени и имената на кандидатите, предложени от две и повече основни партийни организации на територията на Община Ботевград.