Българският национален отбор по баскетбол отстъпи със 57:66 при гостуването на Холандия и допусна четвърта поредна загуба в квалификациите за европейското първенство през 2015. 

Възпитаниците на Георги Младенов изпуснаха отлична възможност да запишат първа победа в група В и остават на последно място с четири точки.

Те загубиха всякакви шансове да продължат напред дори като втори отбор в групата. 

Българите се представиха изключително слабо в борбата под коша, което беше основната причина за поражението. Те взеха едва 17 борби срещу 41 за съперника, от които цели 19 в нападение. 

Холандците далеч не бяха на ниво в атака, но отправиха цели единадесет стрелби повече от игра - 62 срещу 51. 

Въпреки че бяха тотално надиграни под коша, българите спечелиха първото полувреме с 40:39 благодарение на неудържимия в стрелбата от далечно разстояние на Александър Везенков. Той вкара пет тройки от седем опита и общо 19 точки в първите 20 минути. 

През второ полувреме обаче целият отбор се срина. Националите вкараха едва 17 точки и не успяха при нито един от 12-те си опита от тройката.


19-годишният Везенков беше най-полезен в българския отбор с 26 точки. Той вкара пет от десетте си опита от тройката и общо девет от 14 стрелби от игра, като добави и пет борби. 

Нито един от другите българи обаче не успя да завърши с двуцифрен точков актив и повече от четири борби. Христо Захариев вкара седем точки, а Асен Великов и Станимир Маринов добави по седем. 

За Холандия Роланд Шафтенаар отбеляза 17 точки, Томас Кьонис и Арвин Слагтер добавиха по 12, а Уорти де Йонг завърши с 10. 


В другия мач в групата Черна гора загуби у дома от Израел с 65-80.