БСП в Габрово иска Кирил Добрев за водач на листата си. На заседание в понеделник областният съвет на социалистите в града дал три предложения за водач на листата, сред които единодушно структурите в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново подкрепили номинацията на Добрев. Това съобщи за "Дневник" общинският председател на БСП Кристина Сидорова.

Другите две предложения са за Йордан Стойков, който обаче след тежкия пътен инцидент все още в медикаментозна кома във ВМА, и за областния управител Николай Григоров, който пък е подреден от Националния съвет на БСП на второ място в листата на БСП.

Според устава на БСП водачите на листите се определят от Националния съвет. Твърдо стоим зад тези три имена и се надяваме Националният съвет да се съобрази с тях, коментира пред "Дневник" Сидорова.

В областния съвет днес е пристигнало и обръщение на Кирил Добрев, в което той потвърждава, че приема номинацията.

"Благодаря от сърце за номинацията, която получих. Приемам го като висока оценка за моята досегашна работа. Това е и голяма отговорност към вас и организациите, които представлявате. Заявявам категорично, че за мен в БСП няма малки и големи организации. Няма предрешени битки. Има каузи, идеи и чувства. Последната ми среща в Габрово пролетта на тази година ми припомни именно емоцията, без която ние в БСП не можем да успеем. За мен ще бъде чест, привилегия и най-висока отговорност да работя с Вас в предстоящата кампания", гласи писмото на Добрев.

Преди седмица той си направи отвод при подредбата на листата в София-област, откъдето е избиран три мандата за депутат. Добрев очакваше да бъде водач, след като беше с най-много номинации, но партийното ръководство сложи Корнелия Нинова. След реплика от страна на Нинова, че проблемът на БСП в София-област е Кирил Добрев, който не е в добри отношения с ръководството, той реагирал емоционално и обявил, че се оттегля.

Добрев е член на националния предизборен щаб и от София-област очакват той да им помага за изборите.

В Габрово ситуацията е сложна, преди седмица внезапно починал председателят на областния съвет Марин Боевски. Ще се радваме един истински боец, какъвто е Кирил Добрев, да дойде при нас, каза Сидорова. Тя напомни, че той не е непознат за габровци - през април е имал среща с тях като депутат и председател на временната комисия за проверка на тефтерчето на Филип Златанов.