От 29 до 31 август в община Ботевград се проведе работна среща за обмен на практики и полезна информация в рамките на проект „Пчеларството като алтернатива на безработицата и стабилна база за устойчиво развитие в трансграничния регион България-Сърбия”, съфинансиран по програма ”Трансгранично сътрудничество между Бълария – Сърбия”. 


В срещата взеха участие 25 пчелари от Пчеларско дрижество „Кованлък“, гр. Бела паланка, Република Сърбия, представители на Областен браншови пчеларски съюз – Монтана, на пчеларското дружество ”Димитър Панчев”, Ботевград, на пчеларско дружество, гр. Правец. В продължение на три дни между пчеларите се осъществяваше интензивен обмен на практически познания и опит. Експерти запознаха присъстващите с резултатите от изследването за състоянието на пчеларството в Софийска област и област Монтана. Предоставена беше информация за напредъка на проекта, за предстоящи възможности за развитие, съ-финансиране и препоръки за постигане на готовност, необходима за включване в предстоящи финансиращи програми и проекти за сътрудничество и развитие. Посетени бяха 3 пчелина в област Монтана, 3 в Софийска област / Ботевград, Правец, Своге/.


На заключителната „Кръгла маса” беше сформирана „Активна общност на пчеларите” за бъдещи съвместни действия и развитие на пчеларството от трансгранияния регион. В списъка, който е отворен за заинтересивани, се включиха  43 пчелари, експерти, НПО, общественици, от Монтана, Бела паланка, Ботевград и Правец.


Предстои визита на пчеларите от България в Република Сърбия на 5,6, и 7.09.2014 г.


 Проектът се осъществява в партньорство между Областен браншови пчеларски съюз – Монтана, фондация „Съвременност”, Ботевград и Дружество на пчеларите „Кованлък”, Бела паланка.