Свършиха хубавите дни на изобилие за българския попфолк. Всенародните любимци вече не се къпят в любовта на феновете си и пачките на щедрите благодетели, участията им са сведени до абсолютния минимум, а стандартът им на живот отдавна не е това, което беше в най-силните години на чалгата.


Преслава, Галена, Джена, Цветелина Янева и Тони Стораро са единствените певци, които имат запълнени графици за участия за месец напред. Останалите вече мощно са усетили кризата в жанра и липсата на ангажименти. Някои от най-популярните доскоро изпълнители имат едва по един ангажимент в месеца и буквално броят стотинките си, установи проучване на „Всеки ден".


„Супер зле е положението от началото на годината! Участията ни по кръчмите намаляха двойно. Собствениците се пазарят жестоко с фирмата за хонорарите ни, а хората по дискотеките не ни поглеждат и се държат все едно никой не пее на живо, стоят с гръб към нас, за даване на бакшиши вече и дума не може да става", изплака пред репортер на „Всеки ден" хитова в миналото изпълнителка, известна с честата смяна на мъжете в живота си.


Ако допреди 2-3 години хонорарът й беше 4000 лева на вечер, сега кандисва да пее и за 1500, стига да има кой да й ги даде.


„Азис и Преслава още държат някакво ниво и ги търсят, Галена също, от по-новите само Джена, Тони и Фики Стораро са на печалба, всички други сме заврени в девета глуха и не виждам как ще се оправим. Митко Пайнера също е сериозно притеснен от случващото се", призна още тя.


Позалязлата Теодора пък съвсем официално в телевизионно интервю разказа, че има криза в попфолка и оцеляването на певачките става все по-трудно.


Преслава и Галена все още са рекордьорки по хонорари - съответно 7 и 6 хиляди лева, следва ги Джена с 5 хиляди. Емилия и Анелия вече изобщо не се котират добре, същото важи и за Глория, Андреа, Камелия, Кали и Райна. Сравнителният възход на Роксана пък се дължи на богатите цигани, които я канят да пее по тридневни сватби и рождени дни.



Парите за цяла нощ с песните на останалите са паднали с 30 до 50 процента, а това в унисон с намалелите участия и прибирането на половината сума от продуцентите ги обрича на финансов колапс.


Турнето на „Пайнер" също е доказателство за кризата. То претърпя грандиозен провал, преди години стартира с концерти в 15 града, после намаляха на 10, а тази година бяха само 5. Феновете пък бяха предимно ученици до 8-и клас и родители, придружаващи невръстните си деца - чалга почитатели.


Причините за упадъка на индустрията за милиони са няколко - пренасищането на пазара с десетки певици, което доведе до износване на композиторите, текстописците и аранжорите и невъзможността да се бълват големи хитове на два-три месеца. За залеза на попфолка допринесе и съживяването на поп и хип-хоп сцената.


„Съвсем скоро естественият подбор, който съществува дори и в чалгата, ще остави само няколко певици на сцената, а другите ще трябва да се върнат по родните си градове, мечтаейки да хванат някой местен богаташ", коментират попфолк разбирачи, цитирани от Хотарена.нет.