Проливният дъжд, който започна с началото на тържеството по повод първия учебен ден, принуди ръководството на СОУ „Христо Ясенов” да направи промени в ритуала. Най-малките и най-големите ученици останаха под козирката пред входа на училището, а останалите влязоха в училището.
Първият учебен ден започна с вдигане на Националния трибагреник под звуците на Химна „Мила, Родино”. След това беше посрещнато Знамето на училището.
Тържествена света литургия за началото на новата учебна година отслужи отец Емил от Етрополския манастир.
Приветствено слово по повод първия учебен ден отправи към учителите, учениците и техните родители директорката на училището Светла Вълова.
Приветствия направиха кметът инж. Богомил Георгиев и Мила  Манчева-началник на РИО на МОН в Софийска област.
Директорката Светла Вълова удари  училищния звънец и подкани ученици и учители да влязат в учебните стаи за първия учебен час.
Първокласниците прекрачиха прага на училището под арка от венец цветя.
Въпреки цветята, които учениците носеха за своите учители, не бяха малко и тези, които оставиха левовата равностойност на един букет в двете кутии с надпис „Цвете за Мизия”.
На тържественото откриване на Новата учебна година присъстваха кметът инж. Богомил Георгиев, заместниците му Венета Гергова и Росица Христова, главен инспектор ПКВ Росица Иванова, председателят на Училищното настоятелство Валентин Цацов и много родители.