С молитва за здраве и благоденствие започна новата учебна година на езиковия център „Марконис”. По традиция откриването бе на християнския празник Кръстовден. Тържественият водосвет  отслужиха  Ловчанският владика Гавриил, архиерейският наместник на Ботевград отец Борис и йеромонах Михаил, игумен на Чекотинския манастир.
„Нека Господ да ви дава сили, здраве, мъдрост. Днешният ден ни напомня, че Господ е носил един много тежък кръст, за да може да ни постави Спасение. И ние с вас носим през живота си някакви кръстове, но е важно да запазим съвестта си чиста. Вашият кръст, драги ученици, е да слушате вкъщи и учителите си, да се готвите добре, защото сега е време да учите. Това, което сте събрали в училище, е едно богатство, което ще ви помага да намерите работа” – заяви митрополит Гавриил
Тази учебна година за „Марконис” е  юбилейна - 10-та поред. Тя започва с нова придобивка за възпитаниците – градинска библиотека с над 500 заглавия на английски език. Лентата преразяха Йорданка Лалчева - председател на общинския съвет, Върбинка Хаджидимитрова- академичен мениджър на „AVO-bell” -  Отворен изпитен център на Университета Кеймридж, Румен Киряков - регионален директор  на издателство PEARSON LONGMAN и генерален представител на изпитите PEARSON за България и управителят на „Марконис” Николай Николов.
„След 10 години мога да кажа много неща, но общата идея на мен и моя екип е развитието на младите хора и благоденствието на подрастващите. И тази година можем да се поздравим, защото 138 ученици на „Марконис” издържаха успешно изпитите на Университета Кеймбридж и Пиърсън, няма нито един скъсан, а близо 45% от оценките са отлични” – заяви Н. Николов.
Върбинка Хаджидимитрова връчи сертификатите на положилите изпитите на Кеймбридж.
Въпреки дъжда от „Марконис” не изневираха на традицията си да превърнат откриването на учебната година в купон. Младежите пяха и танцуваха под дъжда заедно с танцьорите от „Ботевградска младост”, под звуците на духовите оркестри  на Ботевград под диригентството на Иванка Савова и Константин Гайдарски.

.