Във връзка с реализацията на схема „Младежка заетост” от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. стартира прием на заявки за разкриване на работни места от работодатели осъществяващи осъществяващи дейност във всички сфери на икономиката с изключение на селското, горското и рибно стопанство.
Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи на възраст до 29 години включително в две основни направления:
Стажуване – съобразно своите потребности работодателите могат да включат в стажуване по схемата младежи завършили средно професионално или висше образование и без трудов стаж по специалността, като посредством наставничеството на работодателя или определено от него лице, тези лица ще усвояват практически умения по придобитата професия или специалност.
Обучение по време на работа - по време на работния процес посредством наставничеството на работодателя или определено от него лице, младежите ще се обучават по определена професия или специалност и ще придобият професионални знания, умения и квалификация.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/ обучението.
На работодателите, които осигуряват стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения за всяко лице за период от 6 месеца, в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място и осигурителните вноски за сметка на работодателя.
В случай, че след изтичане на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателят ще бъдат допълнително покрити разходите за здравно и социално осигуряване за още 6 месеца.
На работодателите, които осигуряват обучение по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения за всяко лице за период от 6 месеца, в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, осигурителните вноски за сметка на работодателя, както и месечното възнаграждение на наставника в размер на ? от минималната работна заплата за страната.
Заявките се приемат в Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград до 17:00 часа на 29.09.2014г. включително.
Допълнителна информация можете да получите от експертите в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и филиалите в Етрополе и Правец, както и по телефон: 0723 / 60-161.