Във връзка с реализацията на схема „Младежка заетост” от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. стартира прием на заявки за разкриване на работни места от работодатели, осъществяващи дейност във всички сфери на икономиката с изключение на селското, горското и рибно стопанство.
Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи на възраст до 29 години включително в две основни направления:
Стажуване – съобразно своите потребности, работодателите могат да включат в стажуване по схемата младежи, завършили средно професионално или висше образование и без трудов стаж по специалността. Посредством наставничеството на работодателя или определено от него лице, тези лица ще усвояват практически умения по придобитата професия или специалност.
Обучение по време на работа - по време на работния процес посредством наставничеството на работодателя или определено от него лице, младежите ще се обучават по определена професия или специалност и ще придобият професионални знания, умения и квалификация.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/ обучението.
На работодателите, които осигуряват стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения за всяко лице за период от 6 месеца, в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място и осигурителните вноски за сметка на работодателя.
В случай, че след изтичане на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателят ще бъдат допълнително покрити разходите за здравно и социално осигуряване за още 6 месеца.
На работодателите, които осигуряват обучение по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения за всяко лице за период от 6 месеца, в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, осигурителните вноски за сметка на работодателя, както и месечното възнаграждение на наставника в размер на ½ от минималната работна заплата за страната.
Заявките се приемат в Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград до 17:00 часа на 29.09.2014г. включително.
Допълнителна информация можете да получите от експертите в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и филиалите в Етрополе и Правец, както и по телефон: 0723 / 60-161.