Дъждовното време днес не попречи на ентусиазираните ученици от ОУ „Любен Каравелов” в Трудовец да се включат в международната инициатива „Да засадим дърво за мир – 2014”. Преди обед те засадиха 20 дръвчета – клен и дъб, в училищния двор. По покана на училищното ръководството, в инициативата участва и кметът на селото Веселин Драганов. Той поздрави учениците и ги призова да обичат и пазят природата чиста.
Дръвчетата са осигурени от Горско стопанство – Ботевград, съобщиха от учебното заведение.


Организатори на инициативата „Да засадим дърво за мир” са международната координация на Програма „Учим за гората” /LEAF/ и ENO /Околна среда онлайн/, а от българска страна – Движение „Син флаг”. Събитието се провежда на 25 и 26 септември. в чест на Световния ден на мира /21 септември/. То е част от глобалната кампания, в която участват повече от 5000 училища в около 120 страни.


Това събитие е практичен начин за подобряване на околната среда и глобалното образование. То свързва децата по целя свят, за да обърне внимание на проблемите на природата. Нещо повече – събитието насърчава мира и образованието и повишава информираността на децата в училище за важността на дърветата в горите в световен мащаб. Засаждането на дървета символизира надеждата и непрекъснатостта на живота. Това пише в поканата, която организаторите са отправили към учебните заведения.