Според решение на местния парламент от 24 септември, ще бъде изградена детска площадка северно от жилищна кооперация „Изгрев” на ул. „Славейков” в Ботевград. Предложението е внесъл Георги Георгиев. Кметът е обяснил пред ОбС, че то е съобразено с желанието на живеещи в кооперацията. В тази връзка съветникът Христо Якимов е предложил да бъде отменено предишното решение на ОбС, според което зелената площ се отрежда за допълващо застрояване на едноетажен магазин. В отговор кметът Георгиев е отвърнал: „Едното не пречи на изпълнението на другото.„На главния архитект му е ясно, че за там не трябва да приема документи за изграждане на магазин” - това е заявил още кметът Георги Георгиев.


Предложението на Якимов е било подложено на гласуване, но не е събрало достатъчен брой гласове. Адв. Стоянов е вметнал, че предишното решение трябва да се отмени. Кметът обаче е предпочел да се довери на главния архитект на общината.
В хода на обсъждането Георги Георгиев е телефонирал на арх. Даниела Арбова, като я е пуснал на високоговорител, за да изрази лично становището си пред Общинския съвет по дискутирания точка от дневния ред. Тя е потвърдила, че новото решение преустановява всички действия, свързани с предишното, поради което не е необходимо да се пристъпва към неговата отмяна.


От съветниците, присъствали на закритото заседание, 20 са гласували „за” изграждане на детска площадка до кооперация „Изгрев”, един – Филип Филипов, е бил против  Мариана Босовска се е въздържала, двама – Христо Якимов и Марияна Горгачева, която е домоуправител на кооперация „Изгрев”, са отказали да участват в гласуването. Причината опозицията да не подкрепи предложението на вносителя за изграждане на детска площадка е неговото несъгласие с отмяната на предишното решение на ОбС.     


За да са сигурни обаче, че един ден до детската площадка няма да изникне търговски обект, живеещите в кооперацията ще изпратят искане до местния парламент, областния управител и омбудсмана на Републиката  за отмяна на въпросното решение от 30 януари тази година, с което се дава съгласие за изменение на подробния устройствен план и план за застрояване в квартал 40 по действащия регулационен плана на града, като се предвиди свободно допълващо застрояване на едноетажен магазин. 


Петима представители на кооперация „Изгрев” са искали да запознаят съветниците със случая по време на заседанието миналия четвъртък, но не са имали тази възможност поради решението на ОбС да продължи работата си при закрити врата.


Да припомним, че на 12 септември кметът Георгиев проведе среща с живеещите в кооперацията. Поводът бе възражението на хората срещу построяването на магазин в зелената площ до жилищната сграда. Сред присъстващите тогава бе и небезизвестният бизнесмен Данчо Тодоров, на чийто тъст – Николай Гугов, който също има жилище в кооперацията, е удовлетворено желанието да инвестира в изграждането на търговски обект. Името на Тодоров нашумя от разследването на Нова TV за схемите с общински имоти, в които участва кметският син Даниел Георгиев.


Така и не разбрахме защо въпросният инвеститор е избрал точно това място да строи магазин. Зелените площи са въздухът в нашия град и ние, неговите жители, не трябва да позволяваме да ни го отнемат”, каза пред наш репортер д-р Сия Петрова, която също живее в кооперация „Изгрев”.


Обитателите на жилищната сграда се потърсили и подкрепата на Сдружение „За Ботевград”, което води борба срещу нерегламентираната сеч и нарушенията в горите. Ръководството на неправителствената организация внася писмо, адресирано до кмета на общината, в което изразява надежда, че той ще откликне на тревогата на гражданите и ще вземе необходимите мерки да не бъде унищожена още една от малкото останали зелени площи в Ботевград.


Последвалият отговор на страна на Георги Георгиев е в пълен разрез с добрия тон, който институциите би трябвало да спазват при комуникацията си с гражданите или гражданските организации, смята председателят на сдружението Мартин Тинчев. Той ни предостави писмото на кмета, което публикуваме едно към едно: 
 
 
Г-Н Тинчев,
По повод постъпило в Общинска Администрация - Ботевград писмо с вх.№ 9100-735/30.07.14г. от Сдружение "За Ботевград", относно представен в общината проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) - План за застрояване (ПЗ) на част от кв. 40 по плана на гр. Ботевград съгласно взето Решение № 24/30.01.2014г. на Общинска съвет Ботевград, Ви уведомявам, че:
Общинска Администрация Ботевград изпълнява задълженията, приоритетите и ангажиментите си към гражданите на Община Ботевград, при стриктното спазване на Действащото законодателство в Република България, като винаги се е придържала и придържа при решаване въпросите и исканията на граждани да не накърнява интересите на други. В тази връзка, относно изработения проект за изменение на ПУП-ПЗ за част от кв. 40 на гр. Ботевград, Ви уверявам, че и в случая общината ще се придържа към стриктното спазване на нормативната уредба по устройство на територията, съобразно интересите на гражданите на общината.
Предвид горното и във връзка с така разпространената в медиите Ваша политика, свързана с почистване зелените площи, считам, че би било по-уместно и далече по-резултатно да продължите предприетите си начинания с почистване на зелената площ на Техническия университет, тъй като напоследък се забелязва, че същия отново се е занемарил и положения труд от доброволци се покри с още по-буйна растителност. Използвайки натрупания дългогодишен "професионален опит", като заместник областен управител на Софийска област може да продължите и с решаване проблема с изсичането на горите на с. Краево.
Във връзка с гореизложеното, считам, че начина, по който Сте решили да покажете обществена ангажираност чрез изразеното в писмото с вх.№ 9100-735/30.07.14г. на Сдружение "За Ботевград", е твърде неподходящ, предвид липсата на компетентност в конкретната материя.