Таня Николова e на трето място в листата на АБВ за Софийска област. Тя е от Ботевград. Управител е на фирма „Хаббаг” , 40-годишна, омъжена с две деца. Таня Николова е  завършила  география в СУ „Климент Охридски”, а след това и финанси в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Владее френски език.


Таня Николова се отзова на поканата на botevgrad.com да изложи своите виждания по няколко въпроса.


1. Какъв е личният Ви мотив да се кандидатирате за народен представител? С какво смятате, че реално може да допринесете за подобряване живота на хората в страната и какво Ви дава увереност, че може да се справите?


Смятам, че вече е време за основен ремонт на държавата с нови лица и съвършено нови идеи. 25 години експерименти с хората са достатъчни. Промяната е задължителна. Влизането на млади хора, които не са били до момента в управлението, е начин да се промени България. Да се вземат адекватни и конкретни решения по наболели проблеми, които никак не са малко.


2. Кои  според Вас са основните проблеми в обществено-икономическия живот на България и как виждате тяхното разрешаване?


Проблемите на България са толкова много, че се съмнявам, че могат да се разрешат в рамките на един мандат на Парламента. Разграбването и унищожаването на България продължава четвърт век. Това трудно може да се оправи за 4 години. За мен най-голям е демографският проблем, който е резултат от лошото здравеопазване, образование, стандарт на живот и невероятна бедност на хората. Това са много и големи проблеми, по които трябва да се работи и да има приемственост.


3. Какви конкретни законодателни мерки смятате, че трябва да бъдат приети с приоритет от 43-тото Народно събрание?


Трудно може да се говори за приоритет в промяната на законите. Промени са наложителни и трябва да се случат в здравеопазването, образованието, горите, съдебната система и т.н. Законите трябва да обхващат глобално проблема, а не да са насочени конкретно за даден казус, защото това ги прави лобистки.


4. Как оценявате работата на органите на местно самоуправление в община Ботевград - общински съвет и общинска администрация? Кои са основните позитиви и негативи в текущото управление на общината?


Нямам конкретни наблюдения върху работата на местното самоуправление. Наблюдавам само резултатите от действията на общинарите, които са видими за всеки. Проблеми има. Смятам и се надявам, че се работи по отстраняването им.


5. Каква е оценката Ви за развитието на общината и с какво смятате, че може да повлияете върху подобряване на жизнената среда в нашата община, ако бъдете избран за народен представител?


Нека да бъда избрана за народен представител, тогава ще мога да коментирам дали и какво бих направила за общината. Въпреки че не може да говорим само за нашата община. Всички по-малки общини в България имат проблеми и народните представители трябва да насочат вниманието си и към тях.