От 1 до 31 октомври на територията на Софийска област ще се проведе полицейската акция „Безопасност в автомобил и на велосипед”.


Операцията  е свързана със зачестилите през последните месеци случаи на пътно-транспортни произшествия с велосипедисти и деца, пътуващи в превозни средства и  има за цел завишаване на контрола върху велосипедистите и водачите на моторни превозни средства, превозващи деца без използване на предвидените в закона обезопасителни системи. В рамките на акцията  на територията на всичките 12 районни управления в областта ще бъдат проведени специализирани полицейски операции, насочени към тези групи участници в пътното движение. Според статистиката през първите 8 месеца на годината по пътищата на страната са загинали 18 велосипедисти, а ранените са 370. Безпокойство буди фактът, че се увеличава броят на ранените и загиналите деца, пострадали вследствие неизползването на обезопасителните системи. Много от тях в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от техните родители, близки и приятели. Проявената от възрастните небрежност обаче ги е превърнала  в безпомощни потърпевши. 


Някои по- характерни случаи, възникнали на територията на Софийска област през 2014г:


На 2 февруари в Ботевград лек автомобил е отнел предимство и е реализирал ПТП, при което е ранено дете на 6 години, возещо се на задната седалка във втория автомобил. На 17 май при ПТП в с.Петърч. общ.Костинброд е ранено дете на 3 години- майката управлява МПС след употреба на алкохол. На 23 август на път Е-79, в района на 176 км в посока Ботевград е починало дете на 11 години, в следствие на ПТП, при което бащата е управлявал лекия автомобил и поради преумора е загубил контрол над управлението и се е блъснал в товарен автомобил. Следващ случай на пострадало дете е регистриран на 23 юли на територията на с. Скравена, общ. Ботевград. Баща вози 2- годишния си син на мотоциклет, преминава през разкопана улица, губи контрол над управлението и двамата падат, при което детето е леко ранено.


За първите 8 месеца на 2014 г. в страната са загинали 15 деца, а 329 са ранени.


ОДМВР- София апелира към всички участници в движението да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Превозващите деца да използват обезопасителни системи, с които моторното превозно средство е оборудвано, или детски обезопасителни седалки, а велосипедистите да спазват правилата за движение и да използват светлоотразителни жилетки в законово установените случаи!