Повече от час продължи общественото обсъждането на идейното предложение за реконструкция на градския парк. То се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Разработката бе представена от двама млади архитекти - Филип Филипов и Христо Димитров, представители на софийското архитектурно бюро AZ Project.


Основната идея на проектното предложение е да се запази дървесната растителност и да се създадат още зелени площи с вечнозелени храстовидни растителни видове.  При входа на парка се предвижда водна площ с воден ефект, която ще бъде  разположена на 250 кв.м. Около нея ще има пейки дървета и цветни площи. Също така ще има кътове за сядане с пейки с перголи. Предвиждат се още три детски площадки, които отговарят на всички изисквания на Наредба 1,,детски  увеселителни атракции, местоположение за ново заведение, спортни игрища за бадминтон, баскетбол, тенис на маса и 12-метрова стена за катерене. Спортните съоръжения ще бъдат разположени до входа на парка откъм  градския стадион. В парка ще бъде отредено място за обществена тоалетна за мъже, жени и инвалиди. В постройката ще има помещение за хигиенист. Тоалетната ще бъде с дървена облицовка, подходяща за  парковата среда. В алеята, която свързва южната и северната част на парка, ще има цветни островчета с места за сядане и подходящо декоративно осветление. До всяко кътче ще боде поставено кошче за отпадъци.
В парка ще има и алея за велосипедисти и за каране на ролери. 
Старата мраморната настилка ще бъде подменена с нова от цветни павета. Мемориалният комплекс ще бъде запазен, подчертаха архитектите.
За придобиване на  по-добра представа за това как ще изглежда парка след реконструкцията, бе показано кратко видео, което може да видите под текста.


В хода на обсъждането бяха изразени различни мнения и направени конкретни предложения. Цветолюб Савов – кмет на Ботевград мандат 1999 – 2003 год., каза, че не е необходимо в парка да се предвижда място за  баскетболно игрище, тъй като в града има достатъчно места за практикуване на този вид спорт. Той предложи на архитектите да помислят за  терен за мини голф, както и за поставяне на маси за щахмат.


Според арх. Маринела Андреевска „проектът не е добър, но пък има чудесна визуализации и добре разработена водна площ, която грабва и отклонява вниманието от същественото. Тя каза още, че паркът не е разгледан в контекста на града и дори в контекста на района, в който се намира. „Не са отчетени основните потоци, които преминават през него, не са отчетени тенденциите за развитието на спортната зона, която така или иначе се обособява, не са отчетени особеностите на обитаване на този парк, като спокойни и не толкова спокойни зони.  Детските площадки са сложени на най-оживените площи. Стена за катерене, която е за определена възрастова група, съжителства с обградена детска площадка за деца до 2-3 годишна възраст. Това е недомислена история”, посочи тя. Според нея идейната разработка предвижда безсмислено натрупване на дейности на едно място, за които са създадени места за практикуване, и то близо до парка. Арх. Андреевска предложи да бъдат предвидени експозиционни площи за съвременно изкуство, каквито има в други паркове в страната. Също така тя изрази становище, че водната площ е поставена точно на пътя на хората, които използват парка като пряк път до местоработата си на територията на промишлена зона „Микроелектроника”. Арх. Андреевска каза още, че не одобрява външния облик на тоалетната, наподобяваща дървена къщичка в гората. Според нея би било добре да се помисли за по-стилна постройка, подходяща за паркова среда.             


Мила Младенова – бивш зам.-кмет на град и бивш председател на ОбС, също бе на мнение, че спортните игрища в парка, както и стената за катерене, са напълно излишни. Тя предложи да бъдат обособени подходящи места за пикник. 


Според Мирослав Йорданов, „проектът е много претрупан, защото в едни парк с многогодишни дървета, се предвижда засаждането на други дървета”. Неговото мнение бе, че трябва де се извърши санитарно подрязване на съществуващите дървесни видове, за да се запазят. Той каза още, че представеният воден ефект е напълно излишен. Според него би било добре да се помисли за водопад или друго водно съоръжение, което да се вписва в средата.  


Думата поиска и представител на присъстващата младежка група. Иван Петров поздрави архитектите за това, че запазват зелените площи и не предвиждат отсичането на дървета. Той предложи вместо площадки за спортове и стена за катерене, с каквито Ботевград вече разполага, да се предвиди място за каране скейтборд и ролери. Иван Петров направи и друго предложение – да се отреди място за открита сцена.


Общинският съветник Христо Якимов също изрази резерви по отношение на месторазположението на водната площ. Според него тя може да бъде разположена на мястото на съществуващия цветарник на юг от паметника. Той също бе на мнение, че спортните площадки в парка са излишни. 


Общинският съветник Филип Филипов каза, че приветства обсъждането, но според него то е трябвало да се организира в час, удобен за повече хора. Той попита архитектите дали са правили проучване какъв поток от хора преминава ежедневно през парка, за отидат на работа на територията на промишлената зона. Филипов предложи в зоната на детските площадки да бъдат поставени фитнес уреди.


Кметът Георги Георгиев заяви, че идейното предложение му допада. Той наблегна на това, че паркът не е природен, а е изкуствено създаден. Именно поради това проектът трябва да бъде съобразен с тази особеност, подчерта градоначалникът. Георги Георгиев се съгласи, че паркът не е място за спорт, а е зона за отдих. Според него тя трябва да бъде „наситена с площадки за забавления на децата”. По отношение на водната площ, кметът бе категоричен, че тя няма да пречи на пътникопотока през парка.     
 
Иван Гавалюгов също бе на мнение, че баскетболната площадка и стената за катерене не са необходими и трябва да бъдат заменени с нещо друго. Провокиран от репликите между арх. Андреевска и Георги Георгиев, той заяви: „Считам, че все пак трябва оставим композиционното разположение на елементите в ръцете на професионалисти. Не бих си позволил да давам акъл кое и къде трябва да бъде разположено. Мисля, че ние, като граждани, трябва да кажем как бихме искали да изглежда този парк чисто функционално, а как трябва да изглежда чисто композиционно, според мен това трябва да кажат хората, които това са учили, това разбират и имат повече наблюдения от останалите граждани с  друга специализация. Предложението на Иван Гавалюгов бе градският парк да бъде обграден с алея за велосипедисти и за джогинг. Той каза още, че паркът позволява да се изгради една по-голяма детска площадка, около 400 – 500 квадрата, върху която да се монтира композиция от къщички, замъци и други съоръжения. 


Даниела Арбова – главен архитект на община Ботевград, изрази съгласие с повечето от направените предложения. Тя обобщи, че те ще бъдат взети предвид при разработването на проекта за реконструкция на парка. Това е следващата стъпка, която ще бъде предприета. Готовият проект ще бъде внесен за обсъждане в ОбС. От местния парламент ще бъде поискано съгласие за изменение на подробния устройствен план и плана за застрояване, с което ще се даде ход на реализацията на проекта. Успоредно с процедурата за изменение на ПУП и ПЗ ще върви и съгласуването на проекта с РИОСВ, Пожарната и други институции.