През 2015г. принципът на регионализация  ще се развива и на него ще бъде подчинено интегрирането на неравнопоставените групи, които остават в състояние на продължителна безработица и са с ниски шансове за заетост, на пазара на труда. 
Регионалните програми за заетост са инструмент на политиката на пазара на труда, посредством  който местните организации и общности могат да решават проблеми на местните пазари на труда, като повишат предлагането на работни места и заетостта в региона и допринасят за подобряване пригодността за заетост на безработни лица от общините. 


Допустимите за финансиране дейности през 2015г. са: осигуряване на субсидирана заетост; чиракуване или стажуване до 6 месеца; обучение по част от професия.


Вносители могат да бъдат общинските администрации, социалните партньори и други юридически лица, като програмите следва да бъдат одобрени от Областната комисия за заетост (чл. 33, ал. 2 от ЗНЗ).


Дейностите в регионалните програми да бъдат съсредоточени върху включването в трайна заетост в частния сектор, вкл.стажуване и чиракуване, общински проекти, включващи дейности, които са съобразени с приоритетите на регионалните и общинските планове за развитие. Дейностите по програмите не следва да се ограничават до общественополезни дейности.


През 2015г. активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към следните основни целеви групи: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; продължително безработни; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.


Работодателите представят предложенията за регионални програми, придружени със съответните документи. :
Повече информация може да бъде получена от експертите в дирекция „Бюро по труда” – Ботевград.