Втори ден в София на „Позитано” 20 се провеждат едновременно два фестивала: XV Фестивал на патриотичната и антифашистка песен "Сребърни чучулиги" и XII Фестивал на фронтовата песен "Альоша".  
Фестивалите са посветени на:
-70-та годишнина от Деветосептемврийското въстание в България
-предстоящата 70-та годишнина от Победата над фашизма
-80-години от рождението на Юрий Гагарин
Председател на организационния  комитет е Станка Шопова-председател на фондация „Устойчиво развитие на България” и заместник-председател на Българския антифашистки съюз.
Участват състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. 
По регламента  всеки състав или индивидуален изпълнител може да участва в единия или в двата фестивала с две песни в рамките до 8 минути. Присъстващите в залата бяха поздравени със свое изпълнение от Грета Ганчева.
Изпълненията се оценяват от жури, с председател академик Михаил Букурещлиев.
Започна се с Химна на Република България, след което водещата Галя Асенова представи гостите и участниците.
Тази година са се записали рекорден брой състави и индивидуални изпълнители. Най-възрастният от тях е на 85 години, а най-младият-на 6 години.
От Етрополска община във фестивалите участваха два състава: фолклорна група „Димана” с ръководител Диляна Гоцева и смесената вокална група от Лопян с дългогодишния ръководител Пейо Пеев.
И двата състава се представиха вчера, 18 октомври, с по две песни. Тяхното появяване на сцената направи впечатление на публиката. Етрополският с впечатляващата носия  и с отличното изпълнение.  
Като лауреат на миналогодишното издание, песните на състава от Лопян тази година бяха най-близко до зададената тематика. Публиката беше впечатлена от появяването на най-малкия участник Николай Маринов. Пресъздаващ  с облеклото и снаряжението си спомена за Хаджи Димитър, неговите кратки думи, вплетени умело в песента за този легендарен българин, грабнаха публиката и тя го възнагради със спонтанни ръкопляскания.
На ръководителите на двата състава бяха връчени диплом за участие и предметен подарък. Наградата на Етрополската група връчи нашата съгражданка Йорданка Кринчева – председател на
Областния съвет на БАС.


Класирането от двата фестивала ще се обяви от журито след края на днешния ден.