На 18.10.2014 година в град Враца се проведе XV-то издание на Празника на старата градска песен ,,МАРА ВРАЧАНКА‘‘. Стотици приятели и ценители на старата градска песен изпълниха салона на Градската концертна зала в град Враца. Участие в него взе и етрополската музикална формация ,,Оренда‘‘ с изключителното съдействие на кмета на община Етрополе инженер Богомил Георгиев.
Групата се представи с песните ,,Весела семейна песничка‘‘ и ,,Нощ над Будапеща‘‘ по текст и музика на местните етрополски творци – Петър Димитров и Николай Христов. Невероятните и вдъхновяващи изпълнения на етрополци им донесоха III-та награда на журито.
Но още по-голяма радост за изпълнителите от група ,,Оренда‘‘ се оказа фактът, че те грабнаха и сърцата на публиката, печелейки нейното топло посрещане с емоциите и вдъхновението, предизвикани от техните изпълнения. Това е най-голямото доказателство за един артист, че положените от него труд и старание са увенчани с успех.
Личен поздрав към групата в края на концертната програма, посветена на старата градска песен, отправи председателят на журито Бони Милчева – обичана певица и водеща на предаването ,,Ако зажалиш‘‘, която за втори път остава възхитена от музикалния талант на етрополските музиканти. Останалите членове на журито бяха: Димитър Панов – диригент и директор на Врачанска филхармония, Томислав Аспарухов – диригент и музикант, Бойчо Димов – композитор и диригент и Дария Горанова – режисьор.
Празникът на старата градска песен ,,Мара Врачанка‘‘ в тазгодишното си издание се проведе в два поредни дни, поради отбелязването на 15 годишнината от началото на неговото провеждане. На 17 октомври, в Градската концертна зала, ценителите на старата градска песен се насладиха на прекрасните изпълнения на носители на награди от предишни издания. На 18 октомври се състоя конкурсната програма на празника, в която се изявиха над 500 музикални изпълнители, в продължение на повече от седем часа. В музикалното съревнование участваха 41 групи, 7 дуета, 1 квартет и 10 индивидуални изпълнители. Публиката зарадваха и 14 нови групи и индивидуални изпълнители от Плевен, Габрово, Севлиево, Дебелец, Тотлебен, Сухиндол, Лясковец, Полски Тръмбеш и Етрополе.
За изминалите 14 издания на празника, посветен на ,,Мара Врачанка‘‘, на врачанската сцена са изпети над 1500 песни. През годините музикалното събитие се утвърждава като един от най-добрите празници на старата градска песен, целящ да даде възможност за изява на групи от цяла България. Както и да възроди и обогати градската песенна традиция и същевременно да достави удоволствие на ценителите на песента.