Статистиката е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверката бе направена след трагичния инцидент през август, когато в София загина жена. На 19 октомври отново има човешка жертва – 53-годишен мъж загина, а двама са ранени.
Проблемът с изправността на асансьорите, техническата им поддръжка и контрол – през последните месеци е коментиран многократно. От ръководството на ДАМТН предложиха ползвателите на асансьори в жилищните сгради също да носят отговорност за опасните съоръжения. Подготвят се законови промени, с които се предлага домоуправителите да бъдат глобявани, ако откажат да платят за ремонт на асансьор с констатирани нарушения. Това в момента било масова практика.
Предвижда се глобите да са между 200 и 500 лева.
Само дни преди трагичния случай в София, от правителството разпространиха информация, че се въвеждат допълнителни изисквания към фирмите, поддържащи асансьори. Ще са необходими не по-малко от трима души, които да изпълняват функциите съответно на: специалист, осъществяващ дейностите по техническия надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне един от тримата да притежава образователно-квалификационна степен „магистър” и най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност.
Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане на асансьорите. Въвеждането на информационна система допринася за по-качествено административно обслужване и за развитие на електронното управление.
Техническият надзор пък се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми.