На 8 ноември от 18 часа  с голям  концерт в  „Арена Ботевград” ще бъде отбелязана 50-годишнината от основаването на Младежкия духов оркестър в Ботевград. Идеята на организаторите е този концерт да бъде среща между поколенията ботевградчани, които през изминалия  половин век са свирили в оркестъра. Днес никой не може да каже колко точно е броят им. „Надяваме се някои от бившите възпитаници на оркестъра да бъдат с нас на сцената – заяви диригентът Константин Гайдарски. – Репетициите ни са всяка вечер и са отворени за всички” – допълни той.
„Концерът в „Арена Ботевград” е израз  на нашата благодарност към всички онези, които са били част от оркестъра и са допринесли тази традиция да се съхрани и до днес. Каним ги на едно емоционално пътуване във времето, на  среща между поколения музиканти” – заяви Маргарита Кирова, председател на читалището.
Духовият оркестър е създаден през 1964 година от Димитър Войнов като ученически оркестър към ОУ „Н.Вапцаров”. След това той прераства в  Младежки духов орекестър и продължава и до днес. Имало е периоди, в които участниците в него са били  близо 100 души. Някои от възпитаниците на Младежкия духов оркестър днес свирят в професионални оркестри.
През 1979 година е създаден и първият мажоретен състав към оркестъра. Следва прекъсване, но традицията е възстановена преди 10 години. Мажоретките на Ботевград донесоха много слава и награди от участията си в България и чужбина и се превърнаха в своеобразна емблема на града.
„В концерта на 8 ноември ще участват над 130 мажоретки от различни възрасти – заяви ръководителката на състава Иванка Христова. – Най-малките са от детските градини и за първи път ще танцуват под звуците на духовия оркестър. Използвам случая лично да поканя първите мажоретки на Ботевград, които са от състава през 1979 година. Ще ни бъде приятно да се запознаем с тях и да ни разкажат своите спомени” – допълни Иванка Христова.
Програмата на концерта е амбициозна, включва музика от различни жанрове и стилове, а музикантите и мажоретките се готвят да направят истинско шоу.