По традиция ТПГ „Стамен Панчев” отбеляза Европейския ден на донорството с различни прояви. Във фоайето на учебното заведение бе подредена съвместна изложба на рисунки - дело на ученици от професионалната гимназия и от ОУ "Васил Левски" - Литаково. 


Тази година в програмата, посветена на 22 октомври, взеха участие най-малките ученици в ТПГ "Стамен Панчев" – осмокласниците. В голямото междучасие трима от тях споделиха с останалите ученици какво са научили в часовете по здравно образование за благородния акт. 


Проявите продължиха в двора на учебното заведение. Там ученици от различни класове се подредиха около нарисуваното с тебешир сърце, запалиха свещички и с едноминутно мълчание почетоха паметта на всички донори. В памет на хората, станали донори през тази година, и в знак на съпричастност към скръбта на техните близки, взели благородното решение да дарят органите им за трансплантация, осмокласници посадиха поредните две рози в градинката на донорството.   


Денят на донорството бе повод училищният фелдшер Ели Табакова и група ученици да посетят Центъра по хемодиализа в МБАЛ – Ботевград. От името на цялото училище те поднесоха на работещите в отделението поздравителен адрес, след което се отправиха към центъра на Ботевград, за да разпространят сред гражданите брошура, изготвена специално за Европейския ден на донорството.


„Трасплантацията е нещо повече от животоспасяваща операция. Тя преобразява живота на пациенти, страдали с години в такава степен, каквато никой не може да си представи.
1000 души в България живеят в очакване да им бъде извършена трансплантация. Тялото на всеки един от тях се крепи от машини, а духът им – от надеждата, че ще им бъде подарен живот. Защото донорите им подаряват живот. А това да дадеш съгласието си за донорство, е сурово изпитание на човешките черти – жертвоготовност, състрадание, великодушия. В мига на загубата на любим човек, неговото семейство държи в ръцете си съдбата на няколко отчаяни болни. Защото всеки донор може да спаси 7 живота и да облекчи страданията на още толкова”, гласи част от текста в брошурата.


Европейският ден на донорството е организиран за първи път през
1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за жив