По покана на кмета на община Етрополе, във връзка с отбелязването на 1000 годишнината от смъртта на българския цар Самуил, в Етрополе се състоя историческа беседа с гост – лектор академик Васил Гюзелев.
Литературнo-историческата среща се проведе на 22 октомври от 17:30 ч. в Малкия салон на НЧ ,,Тодор Пеев-1871‘‘. Културното събитие се организира съвместно от Община Етрополе и издателство ,,Захарий Стоянов‘‘, в лицето на неговия директор проф. Иван Гранитски, който безрезервно подкрепя провеждането на подобни културни мероприятия, отбелязвайки, че за него е чест да придружава такива големи светила от научните среди на България, които със своя труд и безкраен стремеж към знание допринасят изключително много за образоването на българската общественост. А това е изключително важно, особено днес, както отбеляза и самият академик Гюзелев, тъй като само образованието ще спаси българската нация от изчезване. След кратката уводна реч проф. Гранитски обяви, че ще направи поредното дарение от книги за Библиотеката в община Етрополе и че с нетърпение очаква литературните срещите, които ще се проведат в училищата на територията на Общината. Междувременно бяха представени последните няколко книги на академик Васил Гюзелев, посветени на средновековната българска история.
Известният историк и председател на Организационния комитет за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил направи обстоен преглед върху живота, делото и самия образ на един велик цар, който въплъщава в себе си образа на забележителен пълководец и дипломат.
В самото начало на срещата академикът запозна присъстващите с всички мероприятия, в това число – изложби, научни беседи, изложения, исторически възстановки, които са се провели в страната в дните след 6 октомври – трагичната датата на смъртта на тази велика личност от българската история. Едно от основните мероприятия по време на честванията е провелата се международна научна конференция, посветена на историята на България по време на царуването на цар Самуил, в която участие са взели не само български учени, но също така изследователи от редица европейски страни и щатите.  Пред етрополската общественост академик Гюзелев подробно разказа за живота и управлението на цар Самуил, като вметна, че величието на България по време на неговото царуване е измеримо с това на Симеон I. Любопитни факти бяха разказани за неговото семейство, за причината на неговата смърт и начина, по който учените са разпознали неговите останки, при проведените археологически разкопки, както и споровете, които и до днес се водят по отношение неговата национална принадлежност.
Академикът изрази мнение, че честването на годишнината от смъртта на цар Самуил е тъжно събитие, но делото на този велик цар заслужава да бъде припомнено и почетено подобаващо, а българската общественост доказа, че този дълг е изпълнен и историята на България няма да остане в миналото. В своето изложение академик Гюзелев изтъкна факта, че историята не може да бъда само героична, тя е и трагична, изпълнена както с моменти на възход, така и с моменти на падение, именно каквато е датата на смъртта на цар Самуил. Но неговата памет и паметта на всички онези български воини около него, дали живота си за независимостта на България, заслужават да бъдат почетени. Наред с неговия военен образ, върху който множество учени поставят акцент, изпъкват и неговите качества на умел дипломат, който чрез отношенията си с редица страни се стреми към постигане на външна подкрепа в своите действия.
Няма спор, че неговата личност е образец за възпитание на редица поколения в родолюбие и почит към всичко българско. Това именно е и основната цел на множеството събития, съпътстващи тази важна годишнина, а именно да се търси диалог с младото поколение, за да не забравят хората за величието на своята държава и за личностите, които са допринесли за това, днес ние да я наричаме велика.
Текст и снимка: Виктория Маринова