Учителите от ТПГ „Стамен Панчев” Галя Ганчева и Петя Събева разказаха днес пред свои колеги и ученици за посещението си в ЦЕРН /Европейски организация за ядрени изследвания/. За целта те бяха подготвили компютърна презентация с интересна информация и снимки, на които са запаметили моменти от пътуването си до територията на ЦЕРН и от самото обучение в организацията.


Посещението е осъществено по програма на Министерството на образованието и науката. В рамките на две години седем групи от учители по физика в природо-математическите гимназии са посетели Европейската организация за ядрени изследвания, която е локализирана на границата между Швейцария и Франция. За първи път от  3-ти до 13-ти октомври тази година на посещение в ЦЕРН бяха 40 учители по физика, които имат и инженерни специалности. В тази група бяха Галя Ганчева, която е автомобилен инженер, преподавател по специални предмети и физика, и Петя Събева – електроинженер, преподавател по телекомуникации. 


„ЦЕРН е едно прекрасно място. За нас беше удоволствие да се запознаем с българите, които работят там. Те са около 180 човека – предимно млади хора. Средната им възраст е 30 години. Огромно удоволствие за нас бе да видим, че ботевградската фирма „Накмаш” е един от производителите на детайлите за свръхмодерните детектори и тунели за ускоряване на частици. Тя е одобрена сред десетки други кандидати от 20 страни”, каза пред наш репортер Галя Ганчева. Тя сподели още: „Физиците са само 3% от работещите в ЦЕРН. Те имат идея да направят изследвания, които да дадат начало на една нова физика и една нова ера, но на тях им трябват техника и технологии, с които да направят своите експерименти. На мен като автомобилен инженер ми беше интересно да видя сплавите, които се разработват, внедряването на откритията на ЦЕРН за здравето на хората, така например как се използва енергията на елементарните частици за лекуване на туморни образования. Учените там творят чудеса и най-интересното, че те не ги патентоват, а ги предоставят за ползване на страните в целия свят.  


Презентацията ще бъде показана пред учители и ученици от други учебни заведения от Ботевградска община. Тогава ще бъде осъществена и видео връзка с млади български учени, които работят в ЦЕРН, съобщи Галя Ганчева.