Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 ч. на 26 октомври.
Тогава часовниците трябва да се върнат с един час назад.
В страната ни лятното часово време се въвежда през 1979 г., когато подобна практика се въвежда в цяла Европа и Русия. Решението е взето на базата на медицински, биологични и икономически изследвания в различни страни.
От 1996 г. по препоръка на Европейската икономическа комисия към ООН лятното часово време продължава до последната неделя на октомври.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., в което предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.
Преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.