Международният ден на детето е честван в много страни по света. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, провела се в Женева през 1925 година. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.

Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. Погрешно е схващането, че комунистическата идеология има нещо общо с Деня на детето. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.

На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.
На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

За отбелязване Деня на детето община Ботевград е осигурила 2000 лв. С част от средствата в петък бяха закупени торти за всички ясли и детски градини в града и селата. Детският празник ще се състои утре от 10.30 часа пред читалище "Христо Ботев". Специално за малчуганите от общината ще бъде представен спектакълът "Като звездите". За доброто настроение на децата ще се грижи известният водещ Драгомир Драганов.