Творческият свят на Иванка Петрова бе представен тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград.


Иванка Петрова е от Скравена. Член е на литературен клуб „Стамен Панчев”. Освен че пише стихове, тя рисува, изработва пана и пее народни песни. За първи път Иванка Петрова показва публично свои картини. Изложбата бе открита от директора на музея Тодорка Коцева, а творческият свят на автора бе представен от Десислава Иванова – екскурзовод.


„Едва ли творческият свят на Ваня може да бъде обхванат в рамките от представените 22 картини и около десетина стихотворения тук и във фоайето на втория етаж. Факт е, че тя никога не е търсила представителност и изява. Пише и рисува за себе си и за да подарява на приятели. Затова и темите са разностранни, колкото сме различни и ние, хората, които я заобикаляме – от ефирно-романтични, каквато е жената на първата картина, през хора, минаващи във времето с непокътнат спомен за роден дом, макар и поприхлупен, овехтял, но запазил гостоприемственото си очакване на нашето завръщане”, каза Десислава Иванова при представянето. Тя изрази своето възхищение от богатството на теми и идеи в мъдрия и премерен свят на един скромен и много голяма човек, какъвто е Иванка Петрова.


Като поздрав за всички гости в залата прозвучаха народните песни на трио от Скравена, в което участва и авторката на изложбата.


Иванка Петрова благодари на всички, които са отделили от времето си да се запознаят с нейното творчество. Тя изрази своята признателност към членовете на клуб „Стамен Панчев”, и по-специално към Царинка Божилова, за това, че са й помогнали  в един много тежък за нея момента да повярва, че е перспективен човек и да гледа по-оптимистично на живота.


Картините на Иванка Петрова се продават на символични цени. Четири от тях бяха закупени още днес от ръководството на община Ботевград, съобщи директорът на музея.