Девета книжка „Омайничета 9”, с девет автора и девет раздела в разработения от ръководителката на литературния кръжок „Христо  Ясенов” Евгения Христова сценарий за представяне на книгата започна днешната среща в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”. Идеята е догодина книжките да излизат в четири, а не в три коли, както са сегашните.
Девет е магично число, каза във встъплението си Евгения Христова, което присъства в днешното представяне на книжката и нейните автори.
Пет от деветте автора, които присъстваха, трябваше да представят себе си, своето творчество, любимите си произведения, неиздадените такива и бъдещите им планове. След това имаше думата публиката.
И всичкото това подплатено с четене на свои произведения. А трябва да кажем, че в болшинството от тях има много добри попадения. С годините се забелязва и творческото израстване на младите ни таланти. Писането на поезия е труден занаят и се иска воля, търпение, много труд и много четене за доразвиване на таланта, който всеки от тях притежава. Обикновено се започва от трелите на сърцето, преминава се в непрекъснато търсене на стил, за да се стигне до утвърждаването им като поети. Освен това творците са призвани да отразяват живота с всичките му превратности и характеристики. Това вече го има като подсказка от начина на представянето на произведенията им и техните творчески въжделения.
Вярно е, че мнозина вероятно ще поемат по други пътища в живота. Вярно е и това, че са много малко утвърдилите се през годините в Етрополе поети за времето от първите им литературни изява в Етрополските литературни зими от преди повече от 50 години до сега. Двама от тях, Георги Билев и Донка Нешкова, бяха на днешните четения. В салона по своеобразен начин се бяха събрали три поколения творци, на двамата вече възрастни творци, на средното поколение в лицето на Евгения Христова и най-младите таланти, дръзнали да се посветят на поезията още от малки.
Кристияна Генадиева Радкова, Мая Иванова Маринова, Ивета Иванова Василева, Даниела Руменова Накова и Теодор Цветомиров Цветков са част от авторите, които бяха на представянето на „Омайничета-9”.
Те изненадаха своята ръководителка Евгения Христова с красив букет цветя, като признателност за съществената й роля за израстването им като творци.
Останалите Радостина Илкова Дончева, Мирела Пламенова Петкова, Мария Ангелова Ангелова и Мария Стаменова Василева не бяха в салона, но това никак не омаловажава техния талант и творчески постижения.
Заместник-кметът Росица Христова, главен инспектор ПКВ Росица Иванова, директорката на Историческия музей Наталия Цветкова, секретарят на читалището Румен Петров и любители на поезията уважиха младите творци с присъствието си.
Срещата завърши с обща снимка на младите автори и тяхната ръководителка.