Почерпка или номер? Това питат маскираните като скелети, вещици, призраци, магьосници и други страховити образи, които обикалят в нощта на 31 октомври.
Тази сутрин, живеещите в 9-етажен блок в центъра на Ботевград останаха, потресени от „номера” на празнуващите Хелоуин. Напръскани със спрей са всички звънци на домофонната система. И не само това – входната врата на блока е замеряна с яйца. До тези "номера" може би са прибегнали "празнуващите", след като никой не им е отворил входната врата, предполагат живущи в блока. Това ли е празникът, да се съсипва  скъпо имущество, което десетки семейства са платили, лишавайки се от нещо друго? – питаха тази сутрин разгневените хора, които се опитваха да заличат следите на „празнуващите”.
 "Празникът" Хелоуин всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта, се казва в изявление пред медиите на Варненския митрополит Йоан., публикувано вчера. Според владиката този псевдопразник приучва децата да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления. Хелоуин е особенно неприемлив за Православното съзнание поради това, че предлага на децата и възрастните директна среща с демоните. Подмяната на истината в него крие голяма заплаха за децата ни - те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например. Това заявява още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
В навечерието на празника  тази година представители на католическата църква поискаха забраната на Хелоуин и  замяната му с друг празник, от който да се изключат елементите на злото. Тревогите на Ватикана са, че покрай празника се засилва активността на секти и окултни организации.
Френски град забрани дегизирането като клоуни по повод Хелоуин. Забраната се налага, след  поредица нападения от младежи, които били маскирани като клоуни.
Забраната е въведена от кмета на град Вандарг, който има 6000 жители и е в близост до Монпелие.