На 5 октомври вечерта след като станаха ясни резултатите от парламентарните избори, официално помолих ръководството на партията да подам молба до ЦИК, с която да бъда освободен от парламента и да отстъпя мястото на втория – Павлин Цветков от Правец, един достоен политик. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Велизар Енчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.


„Споделих на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че предпочитам да се развия в университета. Аз съм доктор по международно право. Също така желая да продължа моята телевизионна кариера и смятам, че моето място на този етап не е в българския парламент и подадох тази молба. След два дни ми бе отговорно, че държат да бъда в българския парламент. Да, аз съм тук, но съм това, което съм, а не това, което искат от мен“, заяви Енчев. По думите му, трябва да се установи някаква санитарна форма на морал, да говориш това, което мислиш и да отстояваш принципите, заради които си влязъл в парламента.


На въпрос как ще работи оттук нататък Велизар Енчев с Валери Симеонов и с останалите си колеги, Енчев отговори, че въпросът е обратен –„Как Валери Симеонов по-нататък ще работи и как той ще промени поведението си?”