Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Четвъртия международен турнир по таекуон-до ITF „България Оупън”, който се проведе тази събота и неделя в гр.Благоевград.
Официалната церемония беше в препълнената зала „Скаптопара” в областния център. Д-р Камбитов благодари на треньора на клуба-домакин „Фолкън” Марио Богданов за всичко, което прави за спорта и младите таекуондисти в града. Клубът е завоювал стотици медали и е прославил Благоевград и България навсякъде по света.
„Силата не идва от човешкия капацитет. Силата идва от необходимата воля. Пожелавам на всички да имате волята за успех! Бъдете здрави и нека най-добрият победи!”, каза още д-р Камбитов и даде старт на международния турнир. В него бяха дошли да премерят сили над 300 състезатели от 7 страни - Гърция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Кипър и България.
България участва в престижната битка със 17 клуба, като домакините - благоевградският клуб „Фолкън” участват с 30 състезатели.
За тринадесета поредна година турнирът за Купа „Фолкън” се организира от благоевградския клуб, а от четири години турнирът стана европейски, под името „България Оупън“.
Ботевградският клуб по таекуон-до Таек-кион взе участие с 10 състезатели и спечели 5 златни, 2 сребърни и 6 бронзови медала, както и купа за 2-ро място при  комплексното класиране.
Отлично се представи Габриел Витков, който взе два златни медала на форма и спаринг юноши до 45 кг.
След няколко победи на финала се срещна с  Кирил Илиев-представител на Благоевградския клуб Фолкън, който е  фаворит в тази категория.
Другият състезател, представил се отлично,  е Николай Петков. За пореден път той доказа, че е лидер в категорията си +75 кг. и никой не може да му опонира-дори темпераментните гърци. Преди златото Николай спечели бронз на спаринг. Следващият златен медал е на Ирена Димитрова в дисциплината форма, която спечели  и бронз на спаринг.
Вяра Тошева също спечели злато на спаринг и сребро на форма, а Теодора Николова се задоволи с бронзов медал на спаринг и сребърен на форма.
Другите  медалисти  са  Виктор Миланов, Ванеса Ангелова, Евгения Иванова ,Цветомир Йолови и Валя Станковска. Тя се изправи срещу световната шампионка Мирела Чилингирова, която пък падна от словенка и така остана втора, а Валя се задоволи с бронзовото отличие.
С тези успехи нашите таекуондисти се наредиха отборно след Фолкън и завоюваха отборно  второто място.
Девойките и юношите участваха и на отборния спаринг където останаха трети и получиха бронз, който не влиза в точкуването при крайното класиране.
Турнирът бе от висока класа и проведен по всички правила на ИТФ, за което получи специални поздравления от Кмета на Благоевград, както и от Майкъл Прюит - вторият човек в ръководството на Таекуон - до ITF в световен мащаб .
Текст и снимки: Борислав Витков