Министърът  на земеделието и горите Десислава Танева  и зам.министър Георги Костов днес  бяха в Ботевград, за да присъстват на демонстрацията на новата система за маркиране и издаване на превозни билети при добива на дървесина. Системата  се въвежда пилотно в Горско стопанство-Ботевград от два месеца.  
Самата система представлява устройство със СИМ-карта, в която се вкарва информацията за превозния билет.  Новото е, че  на всеки дървен труп се поставя пластмасова пластина с уникален номер. Именно този номер се вписва в електронния билет и това изключва възможността с един билет да се използва многократно – обясни директорът на Горското стопанство Веселин Нинов. Информацията от СИМ-картата веднага се предава в интернет базирана система и  така може да бъде проверявана във всеки един момент от конролните органи.
„Въвеждането на тази система е част от пакета мерки, които МЗХ  предприема за засилване контрола върху добива и търговията с дървесина – заяви министър Десислава Танева. – Тази модел е взаимстван от други страни и ефектът от прилагането  там е  довел до 20% увеличаване на приходите” – допълни тя. В момента тази система е въведена в Ботевград и на още две места, но според програмата на министерството до средата на 2015 година ще се използва от всички горски стопанства в страната и ще бъде създадена единна електронна система, която ще проследява добива и търговията с дърва.
Вторият пакет мерки предвижда създавеното на 173 нови мобилни контролни екипи. Те тръгват от края на другата седмица и ще имат правомощия да проверят  както на терен,  така и камионите, които превозват и крайната дестинация на получаване на дървата.
„Ботевград  е една от критичните точки в Северозападна България, където са регистрирани повече кражби и незаконен добив на дървесина – заяви зам. министър Георги Костов. Преди няколко месеца знаете имаше сигнали, вдигна се шум. Оказа се, че той донякъде е уместен, тъй като  имаше незаконна сеч. Но както виждате предприеха се организационни мерки, въведе се тази система на маркиране и вече има добър резултат  и намаляване на лошите практики в гората” – заяви Георги Костов пред журналисти.
По оценки на неправителствени организации незаконната сеч в България е около 1-2 милиона куб. метра годишно  от добиваните общо 8 милиона куб. метра. Това е намаление спрямо данните от 2009 година, когато оценките бяха за 3 милиона кубика незаконна сеч. „Въпреки това тази стойност е голяма и налага въвеждането на допълнителни мерки за контрол” – заяви зам.министър Георги Костов.  За въвеждането на пакета от мерки ще са нужди и законодателни промени, които ще бъдат инициирани до края на годината – коментира министър Десислава Танева.