За Освобождението на България и за отделни епизоди от събитията преди 137 години са изписани хиляди страници, създадени са много книги, не са малко филмите и театралните постановки.
За Освобождението на Етрополе могат да се намерят също много материали в Историческия музей на града, в Етрополската и Национална библиотеки.
Но пресъздаване на събитията „на живо” започна в цялата страна след учредяването на Клубовете „Традиция”.
В Етрополе днес това се случи за втори път. В м. „Равнището” под подножието на м. Прогон, където в онази далечна година са били последните боеве по превземането на Етрополе от руските войски и откриването на пътя им през Балкана за София.
В резултат  на пресъздадените днес бойни действия е фактическото освобождение на Етрополе от петвековното турско робство. Затова и народът така възторжено, с умиление и със сълзи в очите от радост е посрещнало своите освободители. Начело с генерал Гурко, руските войни са посрещнати и настанени в града за кратката почивка преди големия и решителен поход през в. Баба към София.
Цялата тази картина „оживя” днес в м. равнището пред очите на жители и гости на Етрополе. Сред тях беше и представителната делегация за честванията от Козарска Дубица, РСърбия.


Пресъздадоха я представителните групи от Регионалните клубове „Традиция” от редица градове на страната. Участие взе и Детската секция ”Млад родолюбец” от гр. Етрополе. Много по-добре и по-стегнато от миналата година. И по-правдиво, с максимално доближаване до действителността. Не само като бойни действия, но и като реквизит, костюми и най-вече стройната организация и точното стиковане действията на отделните подразделения.
Особено при атакуване на „Прогон” зрителите останаха с впечатлението, че се разиграва истинска битка.
Правдиво, според писаното от очевидци от онова далечно време, беше пресъздадено и посрещането на ген. Гурко и на руските войни в Етрополе. Пресъздадоха го Театрална трупа ”Михаил Пенчев” - към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Женска вокална група ”Димана” към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Танцов ансамбъл ”Балканска младост”.
„Спектакълът” е осъществен по материали от Историческия музей. Основни организатори са Община Етрополе, РК"Традиция" гр.Етрополе и Историческия музей-гр.Етрополе.
В краткото си слово при завършване на спектакъла, кметът инж. Богомил Георгиев не скри вълнението си и възхищението от отличното представяне на събитията, за което благодари сърдечно на всички участници.
Накрая ми се иска отново да припомня думите на капитан Цветелин Радулов от Националното дружество „Традиция”, казани миналата година по това време:  "Русия можеш да обичаш и да не обичаш, но всеки от нас трябва да събере в сърцето си цялата обич, която съществува към обикновените хора на тази велика страна. Защото техните синове са тръгнали преди толкова години на хиляди километри от родните си домове, с цялото си бойно снаряжение на гърба, за да умрат край Етрополе, Плевен, Шипка - за свободата на други хора.”